La Fundació Philippe Cousteau Unió dels Oceans establirà la seva seu científica mundial a Torroella i l’Estartit (Baix Empordà). L’entitat, que treballa per preservar la biodiversitat marina, ha tancat un acord amb l’Ajuntament i la Fundació Mascort. Feia mesos que la fundació estava buscant terrenys on instal·lar-hi la seu, i entre les ubicacions possibles també havia estudiat fer-ho a Cadaqués (Alt Empordà).
Els detalls de l’acord a tres bandes es donaran a conèixer dimarts vinent. Nascuda l’any 1999, la Fundació Philippe Cousteau s’inspira en el llegat del fill del conegut oceanògraf francès Jacques Cousteau. Té com a missió principal conscienciar la societat, i en especial els joves, sobre la conservació dels mars i oceans.
Torroella de Montgrí i l’Estartit acolliran la seu científica mundial de la Fundació Philippe Cousteau Unió dels Oceans. L’entitat ha tancat un acord amb l’Ajuntament del municipi i la Fundació Mascort per establir-se a la Costa Brava. Aquest no és l’únic lloc del litoral gironí que havia atret l’interès de la fundació, perquè l’any passat ja va mantenir converses per construir la seu al Mas Caials de Cadaqués (un edifici situat al parc natural del Cap de Creus).
Aquell projecte, però, no va acabar prosperant. I ara sí, la fundació ha anunciat l’acord per establir-se a Torroella i l’Estartit. Els detalls de la nova seu científica mundial -com serà l’edifici, la inversió, el calendari i totes les activitats que farà l’entitat al municipi- es donaran a conèixer dimarts vinent en un acte al Museu de la Mediterrània.
La Fundació Philippe Cousteau Unió dels Oceans va néixer ara fa 24 anys. S’inspira en el llegat de Philippe Cousteau, fill del conegut oceanògraf francès. Treballa per a la conservació del medi ambient i la biodiversitat marina, el desenvolupament sostenible, la cooperació internacional i la preservació dels mars i oceans (lluitant contra la contaminació que els amenaça).
Entre els seus objectius també hi ha promoure i sensibilitzar la societat al voltant de la necessitat de conservar els ecosistemes marins -en especial, els joves- i establir llaços solidaris entre els pobles del mar. Té una seu a Barcelona.
Per la seva banda, la Fundació Mascort va néixer l’any 2007. El seu artífex és l’advocat Ramon Mascort i té la seu a la Casa Galibern de Torroella de Montgrí. L’entitat centra la seva tasca en tres objectius: difondre el coneixement de la història, donar suport al coneixement i la comprensió de l’art i ajudar a defensar la natura. La Fundació Mascort organitza exposicions temporals a Torroella -on mostra peces de la seva col·lecció-, programa conferències i també publica estudis de recerca i monografies sobre història, art, cultura i natura.