Combel Editorial va celebrar el dimecres 13 de febrer, els seus 30 anys amb una tertúlia a Barcelona amb diferents escriptors i il·lustradors de l’editorial, presentats per Noemí Mercadé, directora editorial. Combel s’ha destacat per col·leccions com ara ‘Encunyats clàssics’ editada a principis dels anys noranta i que encara es reedita. O ‘El cavall volador’, creada el 1996, que han creat un públic fidel i entregat.
La seva presència en els mercats estrangers és una marca de la casa. Un fet que queda exemplificat amb l’adquisició de la sèrie francesa del conillet Tom, de Christophe Le Masne a principis de la dècada dels noranta del segle XX. Alhora que l’any 2004 suposarà un punt d’inflexió en la trajectòria de l’editorial en publicar el pop-up Un punt vermell del nord-americà David Carter, llibre que és va convertir en objecte de culte per col·leccionistes de totes les edats. L’èxit va portar a l’editorial a fer-ne de producció pròpia, arribant el primer el 2008; Els tres reis d’Orient. Aquest format s’ha acabat convertint en un distintiu de Combel Editorial.
El creixement de l’editorial infantil ha anat lligat al de sèries com ara l’Agus i els monstres traduït a 18 idiomes, i realitzat per Jaume Copons i Liliana Fortuny. El fet d’estar lligat a l’editorial Casals, garanteix la didàctica necessària als llibres infantils, alhora que la qualitat dels autors i il·lustradors, fan que tan adults com menuts puguin gaudir dels llibres.
Les novetats del 2019 van per aquest camí. En aquest sentit, Quina obra mestra de Riccardo Guasco esdevé un cant a l’art, pel qual es descriu el dia a dia d’un nen a través d’obres d’art. L’epíleg del llibre és una petita explicació sobre els quadres, de tal manera que els pares poden explicar l’art als nens.
La vida diària també és explicada a Què vol dir això? d’Enric Jardí. El dissenyador gràfic desenvolupa un mapa de signes per explicar a un fill allò que l’envolta. “Un divertit joc d’observació i reconeixement que convida a seguir un relat a través dels símbols presents en la seva vida quotidiana”. L’art llavors es confon amb la practicitat per tal de crear un cosmos que orienta al nen i fa gaudir a l’adult.
Les dues darreres novetats, Tot el que sé de la por i 12 coses per viure abans de fer-te gran, tracten la vida de l’infant i el seu context. El primer explora la por (no deia Tísner que la por de veritat només l’havia sentida quan era un infant?) o com diu Pep Montserrat; “les pors són les ombres de les coses, no les coses per elles mateixes”. El segon la relació amb la natura. Partint de la premissa que cada vegada hi ha més hospitalitzacions d’infants per caure del llit que no per caure d’un arbre. “Si no sentim la naturalesa a les entranyes, difícilment la defensarem”, tot i que l’aforisme ‘Oh tempora, oh mores’, circula per tot el volum. Les il·lustracions i el guió acurat converteixen el llibre en una joia.
Combel editorial ha fet trenta anys. La xifra no es pot congratular sola. La seva aposta de fer entrar l’art en la vida de la canalla sense que això impliqui fer els llibres inaccessibles pel comú de nens, s’ha de celebrar. L’editorial, que ja ha marcat tota una generació, esdevé ara una casa consolidada que aposta per tractar als nens com a iguals i per fer-los gaudir d’allò que tenen al volant, sigui quina sigui la seva condició.