Edició 2446

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de abril del 2025
Edició 2446

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de abril del 2025

23-J: Quines cançons han elegit els partits pels mítings de la campanya electoral?

The Tyets i Oques Grasses, dels grups catalans més triats per la campanya electoral

|

- Publicitat -

Un element que no falta durant la cursa electoral pel 23-J és la música, però què sona als mítings de cada partit? El PSC i el PP han coincidit en utilitzar l’energia de Patti Smith i el missatge clar de la cançó ‘People have the power’ per rebre els seus respectius candidats, Meritxell Batet i Alberto Núñez Feijóo, als mítings.

Publicitat

A més, tant PSOE com PP mantenen els seus respectius històrics himnes de partit. Per la seva banda, ERC, Junts, comuns, CUP i PDeCAT aposten per la música catalana i The Tyets i Oques Grasses són dels grups més triats.

Els comuns tenen una llista de reproducció pròpia per amenitzar els mítings i la resta d’actes de la seva candidata al Congrés per Barcelona, Aina Vidal. El conformen cançons d’estils tan diversos com ‘Flowers’, de Miley Cyrus; ‘Ay Mamá’, de Rigoberta Bandini; ‘SloMo’, de Chanel; ‘In the Night’, d’Oques Grasses; ‘Si tothom calla’, de Gertrudis, o ‘Olívia’, de The Tyets. També s’hi ha sentit ‘Filla del Guinardó’, d’Andrea Motis, Miqui Puig i Nacho Vegas, dedicada a l’exalcaldessa Ada Colau. El tema estrella de la campanya, però, és ‘Fuego’, de Bomba Estéreo, que és la composició escollida per obrir cada acte, de la mateixa manera que Sumar-En Comú Podem ha optat per cloure’ls tots amb ‘La sortida’, una col·laboració de Sense Sal amb Miki Núñez. “Diga’m tu què és el que vols. Canviem-ho tot”, diu la tornada.

La candidatura de Gabriel Rufián i Teresa Jordà repesca la cançó pròpia de les eleccions municipals del 28-M. ERC canvia el ‘Som Barcelona Republicana’ pel ‘Som Catalunya Republicana’. Es tracta de la composició feta expressament per la campanya del maig, i és la que torna a protagonitzar els actes de la formació de cara al 23 de juliol. El ‘jingle’ té versions en diferents estils musicals com ara la rumba catalana, el trap, l’ska, el pop i el folk.

La lletra de la cançó inclou de manera artística i resumida el model de ciutat que defensa ERC, amb al·lusions a la defensa dels drets i les llibertats, el feminisme, la neteja i la seguretat, la justícia social i la sobirania del país, enfront dels “poderosos” i els mercats. A banda d’aquest tema, als actes també hi sona tota mena de música per amenitzar l’espera, totes en català.

La lletra reivindicativa de Buhos

Junts per Catalunya no té cap cançó pròpia per a aquesta campanya, però sí que en té una de cedida expressament pel grup Buhos, ‘Els nostres tambors’. “No hi ha sospita de rendició per qui milita per convicció”, proclama la cançó del grup del Baix Penedès, la que més sona als actes polítics de Míriam Nogueras juntament amb ‘Coti x coti’, de The Tyets. D’aquest últim grup n’han reproduït altres temes, com ‘Bailoteo’ o ‘La platja’. Tot el fil musical del partit és en català, del conjunt de terres de parla catalana. Sobretot artistes contemporanis del Principat, com Mishima, Ginestà, Lildami o Mushka. Però també s’hi ha fet un lloc els mallorquins Antònia Font, amb clàssics com ‘Viure sense tu’.

La CUP ha optat aquesta campanya per acompanyar els mítings electorals de música en directe. A l’acte central de Barcelona hi haurà les actuacions d’Ebri Knight i Rodrigo Laviña; a Reus els anticapitalistes van comptar amb el grup de música d’arrel i mestissa La Cosina; a Vilanova i la Geltrú van apostar pels tons tradicionals de Marcel Casellas i La Vella Clúndia i a Sant Boi, pel duet de neosoul Hermanas Dolor.

Així com el 2019 la formació de l’esquerra independentista va publicar el tema ‘Ingovernables’, en aquestes eleccions no hi haurà cap cançó pròpia. Entre les músiques que sí que formen part de la banda sonora dels actes hi ha cançons com ‘El goig de Sant Martí’ de Fetus, ‘Alliberar-nos’ de Xavier Sarrià, ‘Tobogan’ de Zoo, ‘Super lesbiana’ d’Svetalana, ‘Ingovernable’ de C Tangana i ‘Ai mamá’ de Rigoberta Bandi.

Al seu torn, l’Espai CiU- PDeCAT no es caracteritza per un gran ús musical en aquesta campanya electoral. De totes maneres, en el primer acte sí que es van poder escoltar algunes cançons de grups i artistes catalans, com ‘Petar-ho’, d’Oques Grasses, o ‘Escriurem’ de Miki Núñez.

A banda de ‘People have the power’, abans dels mítings del PSC sona la cançó ‘Esta España nuestra’, de Kiko Veneno i Rozalén. L’altre missatge que envia Batet mitjançant la música és amb ‘Seguiremos’, de Macaco, la cançó que sona just abans que pugi a l’escenari per parlar. D’altra banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, recorre a ‘Changes’ de David Bowie, una cançó que ja va utilitzar a la campanya de les catalanes el 2021 i amb què apel·la al canvi, per fer la seva entrada a l’escenari.

El PSOE continua amb la sintonia de 1982

El PSOE no ha innovat en la seva sintonia de campanya del 23-J i utilitza el mateix himne que va llançar l’any 1982, composat per Julio Mengod, autor de músiques de capçalera de programes de TVE com ‘Los Chiripitifláuticos’.

De moment, en aquesta campanya encara no han sonat les versions adaptades a alguns territoris, com la que té per a Andalusia, amb palmes i guitarra acústica, o Galícia, amb gaites. Catalunya no té versió pròpia.

Per la seva banda, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, comença i acaba la majoria d’actes electorals amb l’himne del partit. És el tema que acompanya el candidat al 23-J encara que en els actes s’amenitza l’espera amb música, que varia segons el tipus d’acte.

Al mítings de Pontevedra, un DJ va fer sonar temes de Juan Magán (Verano Azul), Daddy Yankee (Ella me levantó), Don Omar (Danza Kuduro) i altres èxits més recents com el de Vicco (Nochentera) o la sessió de Shakira amb Bizarrap. I en actes de format més petit, que apleguen centenars de persones, com els de Ciudad Real dimarts o Múrcia aquest dimecres durant l’espera sona música d’ambient no identificable. Pel que fa als actes del PP a Catalunya, la música no ha tingut un paper protagonista.

Yolanda Díaz, a ritme de ‘I Love it’

La campanya de Sumar no té un únic fil musical. Malgrat que la cançó que més s’ha repetit ha estat ‘I Love it’ del duet suec Icona Pop, la formació ha adaptat la banda sonora segons la ciutat on tenia lloc l’acte de campanya, amb artistes d’aquell mateix territori. Per exemple, a València va sonar ‘L’amor que fem’ d’El Diluvi, a Saragossa ‘Revolución’ d’Amaral i a Palma ‘Un minut estroboscòpica’ d’Antònia Font. En el cas de Sevilla, l’acte va començar i acabar amb l’himne d’Andalusia.

Per la seva banda, Vox ha estrenat una banda sonora amb ritmes llatins per a aquest 23-J. La peça, titulada ‘Latinos por Abascal’, es va sentir per primera vegada divendres a Valladolid, s’ha difós a xarxes i ha anat sonant a mítings arreu de l’Estat, però no a Catalunya, on el president de Vox no ha fet cap míting durant la campanya i no té intenció de fer-ho. Al final, sempre sona l’himne d’Espanya, mentre una veu en off demana als assistents que es “posin dempeus” per escoltar-lo.

Vox també fa servir cançons com ‘Que viva España’ de Manolo Escobar o ‘Nada de esto fue un error’ de Coti. Als mítings que la formació ha celebrat a Catalunya han prioritzat cançons instrumentals amb un to triomfal i èpic, a banda de temes poc comercials sense grans hits.

 

Publicitat

Clica l'icona i subscriu-te al canal de Whatsapp

Tota l'actualitat al teu mòbil!

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí