Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024
Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024

200 artistes catalans contra els estigmes dels trastorns mentals

Els creadors conviuen amb persones amb trastorns mentals i creen obres inèdites

|

- Publicitat -

Uns 200 artistes de vuit comarques catalanes han creat un centenar d’obres inèdites en el marc del projecte ‘Parelles artístiques’, una iniciativa que va néixer a la comarca d’Osona de la mà d’Osonament i que s’ha anat estenent pel territori. Les parelles estan formades per dos artistes, un dels quals conviu actualment amb algun trastorn mental. L’objectiu de la proposta és normalitzar aquest tipus de malalties, ha explicat a l’ACN la terapeuta Neus Vila, i també lluitar contra els estigmes i prejudicis que la societat pugui tenir cap a les persones amb trastorns mentals. Les estadístiques marquen que al llarg de la vida una de cada quatre persones patirà alguna malaltia relacionada amb la salut mental.

Publicitat

La terapeuta Neus Vila ha posat l’èmfasi en el procés creatiu que porta els dos artistes a crear l’obra. “Aquesta relació d’iguals és una de les estratègies més efectives per reduir l’estigma”, ha destacat. “No només és bo per la persona atesa als serveis de salut mental, sinó que l’artista extern també s’adona de totes les etiquetes equivocades que tenia al voltant de la salut mental”, ha assenyalat.

La Núria Baranera i en Ramon han treballat braç a braç per elaborar una pintura en aquarel·la que han titulat Cadireira. S’han mostrat molt satisfets del resultat, però sobretot del procés creatiu que els ha portat fins a l’obra final. La Núria ha explicat que en el seu cas han escollit la temàtica de les cadires com una “excusa” per parlar de les diferents perspectives i mirades que es pot donar a un mateix objecte. Amb aquesta premissa en ment, Baranera ha relatat que volien parlar del concepte de diversitat, i al final “el quadre ha acabat sent un gran expositor de cadires diferents, amb perspectives diferents, que reivindica que la diversitat és molt positiva”, ha destacat.

Els dos s’han sentit molt còmodes treballant conjuntament i recomanarien l’experiència. “Quan crees art, en el joc de la sensibilitat, deixes de banda moltes coses, i totes les etiquetes queden en segon terme”, ha assenyalat Núria Baranera.

Quan es parla dels beneficis que aporta l’experiència, sobretot en destaca la millora en les habilitats socials dels artistes que pateixen algun tipus de malaltia o trastorn mental, ha explicat la terapeuta. “Segurament pel fet de relacionar-se de tu a tu amb una persona que el que té en comú no és un trastorn o un diagnòstic, sinó simplement l’interès per l’art”, ha destacat Neus Vila. “Se senten part activa de la comunitat i poden aportar el seu granet de sorra a la cultura”, ha afegit. Un altre dels aspectes és la millora de l’autoestima que provoca veure una obra seva en una exposició. “Molts passen d’un rol passiu de pacient o malalt a un rol més normalitzat, un rol d’artista”, ha destacat.

Per la terapeuta, si s’analitza l’evolució del projecte en els darrers tretze anys, assegura que hi ha hagut “petits canvis” en la societat. “Des de com s’escriuen els articles a la premsa, o en l’àmbit laboral hem notat que a les empreses cada vegada els importa menys el fet de tenir un treballador que té un problema de salut mental”, per exemple. A més, quan expliquen el projecte, “la gent ja no té aquell estigma relacionat amb l’agressivitat o la por que pot fer un problema de salut mental, sinó que la sensació és que es desprèn més empatia i que cada vegada se’n parla més”.

Aquest divendres al vespre es podran veure les catorze obres que han realitzat les parelles d’Osona. Es tracta de l’acte d’inauguració de l’exposició que es farà a la sala d’art de la Fundació Antiga Caixa Manlleu de Vic, que juntament amb BBVA CX donen suport logístic i econòmic al projecte. Fora d’Osona, el projecte també realitzat al Bages, Barcelonès, Maresme, Berguedà, Segrià, Tarragonès i Vallès Oriental. Cada territori anirà organitzant les seves pròpies exposicions i el mes de maig es farà una mostra col·lectiva a Barcelona que reunirà totes les obres.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut