El suport acrític dels representants de l’esquerra basca al Gobierno de Pedro Sánchez ha estat la gota que ha fet vessar el got. Gazte Koordinadora Sozialista (GKS) —organització dissident de l’esquerra abertzale— ha decidit fer un pas endavant en el seu projecte polític, segons explica Nueva Revolución. GKS ha apostat per avançar cap a un partit comunista que aglutini tots aquells corrents que s’han anat allunyant de la línia oficial de l’esquerra abertzale, representada per EH Bildu i Sortu.
Aquesta és una de les conclusions de GKS i Ikasle Abertzaleak, el sindicat d’estudiants també escindit de l’esquerra basca oficial, després de la celebració d’unes jornades polítiques aquest estiu (Gazte Topagune Sozialista). Segons Mugimendu Sozialista, hi van participar més de 2.000 joves. Fa temps que GKS xoca amb la via institucional.
I no són els únics. Altres grups dissidents, no vinculats a MS, com ATA, que està centrat en l’amnistia, i alguns sectors de Sortu també critiquen la direcció “excessivament tacticista” i l’acusen de desmobilitzar les bases. Entre altres motius, creuen que és per la legalització de Sortu, que l’ha allunyat de la posició rupturista amb l’Estat espanyol. Igualment, lamenten que la política institucional no està compensada amb la mobilització de carrer i insisteixen que “no s’avança només per la via institucional”.
Els dissidents són favorables a la via rupturista del president a l’exili Carles Puigdemont i s’allunyen del “liquidacionisme” d’ERC, més pròxim a Bildu. Per la seva banda, el partit d’Arnaldo Otegi ja s’ha desmarcat en diverses ocasions d’aquests grups de joves crítics amb l’esquerra abertzale i, de fet, els ha retret que “només busquin la confrontació amb EH Bildu”.