Filmax i Cines ACEC han inaugurat aquest divendres la primera sala de Catalunya amb tecnologia 4DX, una experiència immersiva on la projecció de la pel·lícula es combina amb fins a 21 efectes que apel·len els cinc sentits. Les primeres imatges que s’han presentat amb aquesta tecnologia han estat les de Jurassic World, del director J.A. Bayona, que ha estat present en la projecció als Cines Filmax Gran Via. “És una experiència cinematogràfica total. És la tecnologia més avançada d’aquest moment en tot el món”, ha assegurat Bayona. Boira, vent, pluja o diferents olors són algunes de les sensacions que es sincronitzen amb el so, la imatge i el moviment de les butaques. Catalunya segueix València i Madrid en recrear les condicions físiques de les estrenes en cartellera. A més, els Cines Filmax seran els primers de l’Estat en incloure l’efecte d’aire calent.
La primera projecció en 4DX a Catalunya oberta al públic i d’una estrena serà aquest divendres a la nit, 16 de novembre, amb Bèsties fantàstiques: Els crims de Grindelwald als Cines Filmax Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat. No obstant, les primeres imatges que s’han projectat han estat en la inauguració de la sala, corresponents a l’última pel·lícula de J.A. Bayona, Jurassic World: El regne caigut. “Estem en un moment en el que s’ha d’apostar fortament pel cine i les sales”, ha dit el director català abans de seure en una de les butaques i visualitzar un clip de la seva pel·lícula amb les condicions físiques recreades a la sala.
Segons el conseller delegat de Cines Filmax Gran Via, Jaume Tarrazón, l’aposta és combinar la “màgia” del cinema amb “l’última tecnologia disponible”. El sistema està desenvolupat per l’empresa sudcoreana CJ, amb una inversió al voltant del milió d’euros. El preu de l’entrada és de 14,90 euros, dos euros menys amb la targeta del cinema, un preu que Tarrazón considera “competitiu” per l’activitat “immersiva” que s’ofereix.
“És una experiència on associes un parc d’atraccions amb una peli d’estrena”, ha dit a l’ACN Tarrazón. El fet que siguin pel·lícules de primer nivell i “rigorosa” estrena és la diferència que, segons Tarrazón, té aquesta novetat respecte altres sales de projeccions amb moviment que ja existeixen al mercat.
Es tracta d’una tecnologia que va néixer a l’Àsia, es va implantar posteriorment als Estats Units i des de l’any passat s’està introduint a Europa. La primera sala amb tecnologia 4DX a l’Estat es va obrir als cinemes Kinépolis de Madrid a finals del 2017, i a València el juny d’aquest any. La novetat respecte aquestes dues és que els Cines Filmax introdueixen l’efecte d’aire calent, que surt per la zona del clatell de l’espectador. Aquest se suma a un reguitzell d’efectes que van sincronitzats segons les condicions de cada escena, especialment vistosos en pel·lícules d’acció.
Tot i que el nombre de pel·lícules que disposen d’aquesta tecnologia és “molt ampli”, al parer de Tarrazón està encara a la “infància “i li queda “molt recorregut”. “No només per tirar-te més o menys aigua o vent, si no en saber treballar el llenguatge cinematogràfic combinat amb un espectador que no està passiu a la butaca sinó que se l’acompanya amb uns efectes”, ha dit el responsable de Filmax Gran Via.
Primeres reaccions al cine en moviment
“És una experiència nova. Realment si ets una mica propens als col·lapses aquí t’ho pots trobar”, ha dit Pepe Méndez, un dels espectadors, a la sortida de la sala. Confessa que no ho faria “per cada dia”, perquè pot arribar a ser “violent”, però que les sensacions de cinema són “fantàstiques”. “Tot això del moviment de la cadira que volen que l’espectador se senti dins de la pantalla m’ha agradat molt”. Tot i que assegura que no ha utilitzat l’efecte de l’aigua perquè “no volia sortir mullat”.
A un altre espectador, Ray Zeta, li ha semblat una experiència “curiosa”. “És com estar en un parc d’atraccions, com al Dragon Khan però mirant una pel·lícula”, ha assegurat. Considera que l’efecte més predominant és el del moviment de butaques, també ha sentit vent i vist fum, i ha notat com si estigués trepitjant el terra d’una selva. Al seu parer, és una experiència “més per gent jove que per gent gran”.
Robin Hood o Mary Poppins seran algunes de les properes pel·lícules que es projectaran amb aquesta tecnologia.