Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

1,3 milions de catalans canviarien de sistema operatiu per tenir un mòbil amb l’assistent de veu en català

|

- Publicitat -

1.350.000 catalans es plantejarien canviar de sistema operatiu per tenir l’assistent de veu del mòbil en català. Ho diu l’enquesta encarregada per Plataforma per la Llengua a l’empresa GESOP, que ho desglossa segons el sistema operatiu que tenen i concreta que serien 925.000 els que podrien abandonar Android i 275.000 els que podrien prescindir de l’iPhone.

Publicitat

La diferència en nombres absoluts es deu al fet que, com assenyala la mateixa enquesta, aproximadament el 70% catalans disposa actualment d’un mòbil Android i només al voltant del 20% tenen un iPhone. De fet, el percentatge d’usuaris disposats a canviar de sistema operatiu per tenir l’assistent en català és similar entre els usuaris de tots dos sistemes.

Actualment, cap dels assistents de veu existents no parla en català: ni Bixby (Samsung), ni Alexa (Amazon), ni Siri (Apple), ni Google Assistant ni cap altre. Mentre que Alexa és capaç de parlar només vuit idiomes, Siri, el dels iPhone, en parla una vintena, entre els quals el suec, el finès, l’hebreu, el danès o el noruec, llengües amb un pes demogràfic similar o inferior al del català.

Pel que fa a la comprensió de la llengua, l’únic assistent que és capaç d’entendre el català és el Google Assistant, l’assistent de veu del sistema Android, que també és el que encapçala el rànquing pel que fa al nombre de llengües parlades: gairebé una cinquantena. Encara que el català, malauradament, no forma part d’aquestes llengües, si tenim en compte que en són moltes i que el català ja l’entén, no seria d’estranyar que Google Assistant fos el primer assistent de veu a expressar-se en la nostra llengua.

3 de cada 10 catalanoparlants tenen el mòbil configurat en castellà
El que també posa de manifest l’enquesta encarregada per l’ONG del català és que els catalanoparlants encara tenen marge per catalanitzar els dispositius electrònics i revela que el 28,7% tenen configurat el mòbil en castellà (a més del 2,1% que el tenen en anglès). En el cas dels castellanoparlants, només el 3,6% el té en català, un percentatge inferior al dels que el tenen en anglès, que són el 4,2%.

Si mirem les dades per grups d’edat i no per llengua d’us habitual, les dades són encara més preocupants. Mentre que entre els més grans de 65 anys, el 39% té el mòbil en català, el percentatge baixa fins al 24% en el cas dels que tenen entre 16 i 29 anys. Fent un cop d’ull a tots els grups d’edat, es pot veure que l’edat i l’elecció del català al sistema operatiu són directament proporcionals.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut