L’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 10 de desembre com el Dia dels Drets Humans en record que va ser un 10-D, del 1948, quan es va signar la Declaració Universal dels Drets Humans.
La Declaració Universal de Drets Humans proclama com a “ideal comú, pel qual tots els pobles i nacions han d’esforçar-se, a fi que tan individus com a institucions, inspirant-s’hi constantment, promoguin, mitjançant l’ensenyament i l’educació, el respecte a aquests als drets i llibertats que conté.”
A la declaració també s’exhorta les nacions “al compliment de les seves obligacions” i a implementar “mesures progressives de caràcter nacional i internacional” per assegurar-ne “el reconeixement i aplicació universals i efectius”.
El principi d’universalitat dels drets humans és la pedra angular del dret internacional dels drets humans. Aquest principi disposa que tots els Estats tenen el deure, independentment dels seus sistemes polítics, econòmics i culturals, de promoure i protegir tots els drets humans, així com les seves llibertats fonamentals.
Els drets humans són també inalienables, ja que no han de suprimir-se excepte en determinades situacions i concorde a les degudes garanties processals.
Tant a Barcelona com a moltes ciutats del món hi haurà actes en favor dels Drets Humans, en uns temps en què estan retrocedint a molts països.