Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

Vuit de cada deu pisos inspeccionats durant l’operatiu a Font de la Pólvora tenien la llum punxada

|

- Publicitat -

ACN Girona – Vuit de cada deu pisos inspeccionats durant l’operatiu policial a Font de la Pólvora tenien la llum punxada. El dispositiu s’ha centrat en sis edificis repartits entre el carrer Noguer i la plaça Llimoner. Els tècnics d’Endesa han inspeccionat 52 escomeses i n’han desconnectades 42, que xuclaven l’electricitat sense passar per cap comptador. Tot i que operatius com el d’avui no són extraordinaris, en aquest cas s’ha actuat perquè les sobrecàrregues deixaven a les fosques l’escola, la llar d’infants i la farmàcia. El responsable d’Endesa a Girona, Marc Ruaix, subratlla que el resultat d’avui reflexa la realitat a Font de la Pólvora, on el frau elèctric cada cop “creix més” i el consum del barri multiplica per sis el que seria habitual.

El dispositiu contra el frau elèctric ha començat pels voltants de les vuit del matí. Per part dels Mossos d’Esquadra, ha mobilitzat cinc furgonetes amb antiavalots de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), tres patrulles de seguretat ciutadana uniformades i dues més de paisà. A més, també hi ha pres part una patrulla de la Policia Municipal de Girona.

Publicitat

Els agents han protegit els tècnics d’Endesa, que han entrat als diferents blocs per inspeccionar-ne els quadres de comptadors. La majoria dels pisos, però, no en tenien, i punxaven directament la llum de la xarxa. L’operatiu d’aquest dimecres s’ha centrat en sis blocs. Dos d’ells, al carrer Noguer (els números 2 i 4) i els altres, a la plaça Llimoner (els números 1, 2, 3 i 4).

El dispositiu s’ha dut a terme davant del perill d’incendi que suposen les connexions fraudulentes. Però en aquest cas, també perquè les sobrecàrregues han comportat talls continus de llum a les dues escoles del barri -la d’infantil i primària, i la bressol Cavall Fort- i perquè han deixat a les fosques negocis com ara la farmàcia.

Durant l’operatiu, els tècnics de la companyia han inspeccionat 52 subministraments. I d’aquests, n’hi havia fins a 42 -és a dir, més del 80%- que tenien la llum punxada. En alguns casos, amb sistemes rudimentaris per connectar els cables elèctrics. Tots s’han desconnectat, malgrat que -com admet Endesa- la situació pot durar poc.

<strong>”Efecte crida”</strong>

El delegat de la companyia a Girona, Marc Ruaix, lamenta que al barri s’hagi generat “un efecte crida” i que cada cop hi hagi més veïns que punxin la llum. “A la majoria dels edificis tan sols hi ha un o dos comptadors, i també hi ha blocs sencers on cap dels pisos en té”, diu el delegat d’Endesa.

Ruaix subratlla que, tot i que la companyia va sobredimensionar la xarxa a finals del 2022, precisament per evitar que aquells que sí tenen comptador patissin talls, a Font de la Pólvora es defrauda tanta llum que l’estesa elèctrica torna a sobrecarregar-se. I per exemplificar-ho, treu xifres. “El consum de Font de la Pólvora multiplica per sis aquell que seria l’habitual en un barri de dimensions similars”, subratlla.

El delegat d’Endesa admet que l’afectació a “serveis essencials” del barri, com l’escola o la farmàcia, és “un problema crític”. “A més, com que creix el consum irregular vinculat a plantacions de marihuana, les persones que s’hi dediquen ocupen pisos, degraden el barri i fan fora les persones que sí tenen contracte”, lamenta.

Marc Ruaix concreta que la solució, en aquest cas, ha de ser integral. Per això, explica que s’està treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Girona, la policia, els serveis socials i l’Agència Catalana de l’Habitatge “per trobar una solució global a la problemàtica i ser més contundent a l’hora de garantir la seguretat de les instal·lacions elèctriques del barri”.

<strong>De mitjana, un cop per setmana</strong>

Per la seva banda, el director de l’escola bressol Cavall Fort, Gerard Guerris, assenyala que els marxa la llum de mitjana un cop per setmana. Això, diu, afecta directament al bon funcionament del centre, ja que es troben que, de sobte, s’paguen els ordinadors i la llum de les aules. A banda, també afecta la nevera i els congeladors que tenen i on hi guarden aliments.

Guerris recorda que l’escola bressol és “molt important” especialment en una zona vulnerable com és el barri de Font de la Pólvora, ja que les famílies la contemplen com un “espai segur”. “La peculiaritat que marxi la llum i que les famílies i els infants passin una mala nit perquè fa fred i no tenen llum, fa que relacionin el centre com un espai segur”, concreta.

Guerris explica que cada vegada que es troben que marxa l’electricitat han de reportar el problema a la secció de manteniment de l’Ajuntament de Girona, ja que el centre depèn del consistori. Allà expliquen el que ha passat i es el consistori qui fa “les demandes necessàries” a la companyia.

L’operatiu d’aquest dimecres ha començat a primera hora del matí, just quan moltes famílies portaven els nens i nenes tant a l’escola Font de la Pólvora com a l’escola bressol. En aquest sentit, Guerris considera que per a ell és “important” que la mainada “no vegi segons quines coses”, en relació al dispositiu policial que ha tallat diversos carrers del barri.

<strong>Un problema “endèmic”</strong>

El director, però, no amaga que el problema ve del cultiu de marihuana que hi ha en molts pisos del barri. Explica que fa set anys que va començar a treballar a l’escola bressol i recorda que el primer que li van dir va ser molts veïns es dedicaven al cultiu de marihuana.

“És un problema endèmic, però sembla que està bé que sigui així. No sé fins a quin punt hi ha possibilitat de posar-hi mà, perquè tothom sap el que passa”, remarca Guerris, que deixa clar que els talls de llum els pateixen també altres espais públics com l’escola Font de la Pólvora que està al costat, el centre cívic o les entitats que tenen el seu local al barri.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Girona subratlla que, a Font de la Pólvora, “el frau elèctric, i sobretot aquell sobreconsum vinculat al cultiu de drogues, és una font de perill per a les veïnes i veïns pel risc d’incendi que pot suposar. “Al mateix temps, els centres educatius del barri també se’n ressenten, amb talls de llum que s’han fet habituals”, admet el consistori.

“Des de l’Ajuntament valorem positivament aquesta actuació, que ha de servir per garantir la seguretat i permetre que la sectorizació dels comptadors que es va fer en el seu moment per garantir l’accés a l’energia als veïns torni a funcionar”, conclou l’ajuntament.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió