Edició 2184

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024
Edició 2184

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024

Von der Leyen promet lluitar contra els extremistes i “blindar” la UE amb un escut aeri, més policia i agents fronterers

|

- Publicitat -

ACN Estrasburg – La presidenta de la Comissió Europea i candidata a la reelecció, Ursula von der Leyen, ha promès lluitar contra els “extremistes” i “blindar” la seguretat de la Unió Europea amb un escut aeri, més policia i guàrdies fronterers. En un discurs per demanar el suport del Parlament Europeu per repetir com a cap de l’executiu comunitari, Von der Leyen ha defensat reformar dels tractats de la UE de cara a l’ampliació a l’est i reformular el Pacte Verd Europeu per millorar la “competitivitat” empresarial del bloc amb un nou Pacte Industrial Net i reduir la burocràcia. D’altra banda, diu que promourà la inversió privada i pública en habitatge i que abordarà el “disseny addictiu” de les xarxes socials per “protegir la salut mental dels joves”.

Pel que fa a l’àmbit internacional, Von der Leyen ha reiterat el seu suport a Ucraïna i ha demanat que s’aturi el “vessament de sang” a Gaza. Així, ha criticat obertament la visita del primer ministre hongarès Viktor Orbán a Moscou, aixecant una gran ovació a la cambra. L’alemanya vol que la UE aspiri a “liderar una reforma del sistema internacional” en un context d’incertesa sobre el multilateralisme i l’augment de conflictes bèl·lics.

Publicitat

“Mai deixaré que s’accepti la polarització extrema a les nostres societats. I mai acceptaré que els demagogs i els extremistes destrueixin la nostra forma de vida europea. I avui estic aquí preparada per liderar aquesta lluita amb totes les forces democràtiques d’aquesta cambra”, ha dit Von der Leyen, que busca el suport dels grups proeuropeus i democràtics en una Eurocambra més ancorada a la dreta que mai.

<strong>Més prosperitat i competitivitat</strong>

“La nostra primera prioritat serà la prosperitat i la competitivitat”, ha anunciat Von der Leyen aquest dijous al matí. A l’espera d’obtenir el suport de l’Eurocambra per repetir al capdavant de la CE, l’alemanya ha reclamat una reducció de la burocràcia a Brussel·les i agilitzar la integració del mercat únic europeu per competir econòmicament amb els Estats Units i la Xina. Així, preveu crear un vicepresident d’Implementació, Simplificació i Relacions Interinstitucionals.

“Europa no pot aturar el canvi, però pot optar per acceptar-lo invertint en una nova era de prosperitat que millori la nostra qualitat de vida”, ha afirmat Von der Leyen, prometent compensar la pèrdua de poder adquisitiu per la inflació.

De cara a fomentar la “competitivitat” del bloc europeu, Von der Leyen reformularà el Pacte Verd Europeu i posarà sobre la taula un nou Pacte Industrial Net en els primers 100 dies del seu segon mandat. Aquest tindrà com a objectiu “canalitzar” finançament en la indústria europea, particularment l’energètica i en el sector tecnològic, amb un nou Fons Europeu de Competitivitat que es posaria en marxa quan acabin els fons Next Generation EU.

“Des de la intel·ligència artificial fins a la tecnologia neta, el futur de la nostra prosperitat s’ha de fabricar a Europa”, ha reclamat Von der Leyen, lamentant que ara mateix les empreses europees vagin a l’Àsia o els Estats Units a buscar finançament per expandir-se o entrar en nous sectors.

“És el Pacte Verd Europeu en acció”, ha puntualitzat Von der Leyen sobre el nou Pacte Industrial Net, remarcant que no farà un pas enrere en les polítiques climàtiques: “Mantindrem el rumb de la nostra nova estratègia de creixement i dels objectius que ens fixem per al 2030 i el 2050. Ara ens centrarem en la implementació i la inversió”.

En l’àmbit mediambiental, l’alemanya també ha alertat que cal protegir la seguretat hídrica d’Europa, que cada cop afronta més períodes de sequera, i impulsarà un nou pla de resiliència de l’aigua.

<strong>Més defensa i seguretat interna</strong>

En un context de guerra a Ucraïna i dubtes sobre el compromís dels EUA amb l’OTAN, Von der Leyen ha insistit que cal augmentar la producció armamentista pròpia i la cooperació en defensa. Per això, ha proposat la creació d’un escut antiaeri europeu i un nou Comissari de Defensa encarregat de reforçar el programa industrial de defensa.

“L’OTAN continuarà sent el pilar de la nostra defensa col·lectiva, però tots sabem molt bé que la nostra despesa en defensa és massa baixa i ineficaç”, ha avisat.

En paral·lel, la popular veu amb preocupació la “infiltració d’organitzacions criminals” i els “atacs” a les fronteres europees. “Rússia està atraient els migrants del Iemen al nord i els està empenyent deliberadament contra la frontera finlandesa”, ha dit acusant el Kremlin d’instrumentalitzar la migració.

Per tot plegat, Von der Leyen ha promès duplicar els policies d’Europol i triplicar la guàrdia fronterera i costera fins a 30.000 amb un enfortiment de Frontex que, segons ella, respectarà els drets humans dels migrants. A més, l’alemanya s’ha compromès a reforçar les euroordres per “garantir que es portin els criminals davant la justícia”.

<strong>Més habitatge i fons per als agricultors</strong>

“Europa viu una crisi de l’habitatge”, ha constatat Von der Leyen. L’alemanya ha admès que no poden mirar cap a una altra banda davant d’una de les grans preocupacions de la població europea, particularment dels joves. A part d’encomanar a un dels seus comissaris que tingui aquesta carpeta entre les seves responsabilitats, la popular vol crear una plataforma paneuropea per atreure més finançament privat i públic en habitatge.

Per donar resposta a un altre de les preocupacions socials actuals, el malestar al camp, Von der Leyen ha promès recompensar els agricultors que “treballin amb la natura, preservant la biodiversitat i els ecosistemes i ajudant a descarbonitzar l’economia”, així com donar més ajudes a les explotacions “familiars”.

<strong>Una nova mirada al Mediterrani</strong>

Von der Leyen ha demanat la implementació “sobre el terreny” del Pacte de Migració i Asil aprovat la legislatura passada i, alhora, prestar més “atenció” al Mediterrani amb la creació d’un comissari dedicat exclusivament a aquesta regió: “El futur de les dues ribes del Mediterrani és un i és el mateix”.

I Brussel·les també mira més enllà, a l’Orient Pròxim. Von der Leyen considera que la UE de tenir un rol “actiu a l’Orient Pròxim” i buscar una resolució “justa i amplia del conflicte a Gaza”. “Demano un alto el foc immediat i durador, l’alliberament dels ostatges i preparar l’endemà (de la fi de la guerra)”.

<strong>Xarxes i salut mental</strong>

Una de les novetats en el programa de prioritats polítiques de Von der Leyen per a aquesta legislatura és la salut mental, especialment dels joves i en relació amb l’ús de les xarxes socials i Internet. Von der Leyen obrirà una investigació sobre els impactes de les xarxes social en la salut i abordarà el “disseny addictiu” de les plataformes. També farà un pla contra el cyberbullying i impulsarà una “xarxa europea de fact-checkers”.

<strong>Cap referència a l’avortament</strong>

Malgrat les creixents preocupacions en alguns països de la UE per la protecció del dret a l’avortament, Von der Leyen no ha fet cap referència a aquesta qüestió. Amb tot, encarregarà al comissari d’Igualtat que proposi una “estratègia LGBTIQ” i una altra d’antiracisme” veient les tendències preocupants com els feminicidis i les diferències salarials entre homes i dones. “Encara queda molta feina per fer”, ha conclòs.

<strong>Reformes institucionals</strong>

Von der Leyen ha defensat una reforma institucional “ambiciosa” a la UE amb una reforma dels tractats que considera “indispensable” abans de fer cap ampliació cap a l’est. En un gest cap a l’Eurocambra, que aquest migdia vota la seva reelecció, la popular ha promès més diàleg i cooperació amb els eurodiputats.

“Les forces democràtiques ens hem d’unir malgrat les nostres diferències”, ha demanat Von der Leyen, que espera obtenir el suport dels grups “proeuropeus”, favorables a Ucraïna, i defensors de “l’estat de dret”.”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió