ACN Estrasburg – La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha posat la seguretat de la Unió Europea en el centre de les prioritats de la nova Comissió Europea en el seu discurs davant el ple de l’Eurocambra que donarà llum verda al nou executiu comunitari. “Rússia gasta un 9% del seu PIB en defensa, Europa un 1,9%. Alguna cosa està malament en l’equació”, ha afirmat. Així, ha promès un full de ruta sobre el “futur” de la defensa europea en els 100 primers dies de mandat i ha avisat que la UE “ha de ser tan ambiciosa com són de greus les amenaces”. Von der Leyen també s’ha compromès a implementar una estratègia per acabar amb la bretxa en innovació amb els EUA i la Xina i a presentar el pla d’indústria neta en els pròxims tres mesos.
“La guerra, els conflictes i el patiment de la població no s’aturen als nostres països veïns, des d’Ucraïna fins al Pròxim Orient, i en algunes parts d’Àfrica”, ha avisat Von der Leyen. “Reforçar la nostra seguretat és encara més important en un món tan conflictiu i fràgil com l’actual”, ha afegit.
Von der Leyen ha convertit la defensa i seguretat de la UE en la bandera de la nova CE i, per primera vegada, el nou executiu incorporarà un comissari de Defensa, el lituà Andrius Kubilius. “La nostra despesa en defensa ha d’augmentar, necessitem un mercat únic de defensa, reforçar la base industrial del sector i millorar la nostra mobilitat militar”, ha subratllat l’alemanya davant els eurodiputats.
En aquest sentit, ha promès presentar un full de ruta sobre el “futur” de la defensa europea en els primers 100 dies del mandat. “La guerra està a les fronteres d’Europa i hem d’estar preparats pel que ens espera, treballant estretament amb l’OTAN”.
<strong>Tancar la “bretxa” amb els EUA i la Xina</strong>
A l’inici de la seva intervenció, Von der Leyen ha volgut deixar clar que entre les prioritats del nou govern de la UE també hi haurà reforçat la competitivitat i la sobirania econòmica dels 27. “La nostra seguretat depèn de la nostra capacitat de competir, innovar i produir”, ha remarcat.
En aquesta línia, ha anunciat que la “primera gran iniciativa” de la nova CE serà una estratègia de competitivitat que es basarà en els tres pilars de l’informe de Mario Draghi: tancar la “bretxa” en innovació amb els EUA i la Xina, descarbonitzar i seguretat. “Això marcarà la nostra feina la resta del mandat”, ha indicat.
Von der Leyen ha fet valdre la quota europea de sol·licituds de patents està alineada amb la dels Estats Units i la Xina, però ha admès que “només una tercera part d’aquestes” s’exploten comercialment. “Som més o menys iguals de bons que els EUA en la creació d’empreses emergents, però en la creació de noves empreses, ho fem molt pitjor que els nostres competidors”, ha avisat. “Hem de tancar aquesta bretxa”, ha reiterat.
“Una empresa emergent a Califòrnia es pot expandir i pot recaptar diners d’arreu dels Estats Units. Però una start-up a Europa ha de fer front a 27 barreres nacionals diferents. Hem d’aconseguir que sigui més fàcil créixer a Europa”, ha indicat Von der Leyen.
Més enllà de la innovació, l’alemanya també ha avisat que reforçar la seguretat econòmica de la UE i allunyar les “vulnerabilitats” seran elements clau dins l’estratègia de competitivitat del nou govern de la UE. “Sabem que les sobredependències es poden convertir ràpidament en vulnerabilitats, i és per això que una cadena de subministrament estable i segura és vital”, ha indicat Von der Leyen.
“La demanda de minerals crítics per a la transició neta s’ha doblat ja durant l’últim mandat, i es podria triplicar pel final d’aquesta pròxima legislatura, així que necessitem un comerç lliure i just per diversificar els nostres proveïdors”, ha afegit.
En la mateixa línia, Von der Leyen ha subratllat que per poder tancar la “bretxa” amb els Estats Units i la Xina, la UE ha de “fer més fàcils les coses” a les empreses europees. “Ens diuen que la càrrega burocràtica és un pes important, massa complexa i costosa de complir”, ha apuntat.
L’alemanya també ha fet una crida a apostar per la inversió privada. “Els pressupostos públics tenen un límit”, ha defensat. “Necessitem urgentment més inversió privada: la despesa empresarial en recerca i desenvolupament (R+D) a Europa representa l’1,3% del PIB, en comparació a l’1,9% de la Xina i el 2,4% dels Estats Units”, ha detallat. “Aquest dèficit de capital privat és la principal raó del nostre retard en la despesa global d’R+D”.
<strong>Objectius del Pacte Verd Europeu</strong>
En l’anterior mandat de Von der Leyen, el Pacte Verd Europeu va ser la bandera de l’executiu, que aleshores va dedicar grans esforços a tirar endavant polítiques mediambientals com la llei antidesforestació de la UE o la de llei de restauració de la natura.
Amb l’objectiu de fer valdre que la lluita contra el canvi climàtic no ha passat a un segon pla, la presidenta de la CE ha subratllat que dins l’estratègia de competitivitat del nou executiu també hi ha un pla per a la descarbonització. “Vull ser clara: hem de mantenir i mantindrem el camí cap als objectius del Pacte Verd Europeu”, ha defensat, alhora que ha afegit que per assolir “l’èxit” en la transició la UE ha de ser “més àgil i acompanyar millor a les persones i empreses durant el camí”.
Segons ha afirmat, el nou executiu comunitari presentarà el pla d’indústria neta durant els primers 100 dies de mandat. “Fa cinc anys vam tirar endavant el Pacte Verd Europeu, la nostra estratègia de creixement i full de ruta cap a les zero emissions. Les raons per les quals ens van impulsar a ser ambiciosos aleshores, són encara més pronunciades avui”, ha subratllat.
<strong>Ribera, aclamada per l’Eurocambra</strong>
Precisament, Von der Leyen ha deixat clar que serà Teresa Ribera, designada com a vicepresidenta executiva per a una Transició Neta, Justa i Competitiva, l’encarregada de combinar les polítiques de descarbonització amb les de competitivitat.
Ribera ha estat la vicepresidenta i comissària del nou executiu més aplaudida dins l’Eurocambra -a excepció del PPE- quan ha estat mencionada per Von der Leyen. “Està ben preparada per garantir que tinguem una política de competitivitat modera que reforci les nostres ambicions”, ha dit la dirigent alemanya. “És una europea autèntica i entregada”, ha afegit.
<strong>Llibertat: la “raó de ser” de la UE</strong>
Von der Leyen ha fet també un discurs dedicat a fer valdre la “llibertat europea”. Fent referència als esdeveniments que van portar a la caiguda del mur de Berlín l’any 1898 i a tota la generació que va representar el “retorn de la democràcia i la llibertat” al continent, l’alemanya ha defensat que “lluitar per la llibertat” és un fet que “connecta els europeus”.
“Per mi, és la raó de ser de la UE i es manté més que mai com el nostre motor”, ha proclamat. “Aquesta és l’Europa que estimo, i aquesta és l’Europa a la qual la meva Comissió es dedicarà sempre”.
Segons ha dit, l’actual generació d’europeus “ha de lluitar una vegada més per la llibertat i la sobirania”. “La llibertat no és només una paraula abstracta, es tracta que els europeus sàpiguen que les seves famílies estaran protegides”, ha afegit. “La nostra lluita per la llibertat pot semblar diferent de la de les generacions passades, però el que està en joc és igual d’important”, ha dit.
Von der Leyen ha avisat que aquestes llibertats “no seran gratuïtes” i ha avançat que la UE haurà de prendre “mesures difícils”. “Significarà una inversió massiva en la nostra seguretat i prosperitat i, sobretot, significarà mantenir-nos units i trobar fórmules per treballar junts i superar la fragmentació”.
Precisament, amb la intenció de fer una crida a superar les divisions entre els seus socis, la presidenta de la CE ha reconegut que el procés de confirmació dels comissaris a l’Eurocambra “no ha estat fàcil”.
“Heu posat a prova la seva idoneïtat per les tasques que assumiran, no ha estat fàcil, però superar les divisions i forjar compromisos és el segell d’identitat d’una democràcia viva”, ha proclamat l’alemanya.
Així, Von der Leyen ha intentat reafirmar que “treballarà” amb “totes les forces democràtiques proeuropees” de la cambra, malgrat que el seu grup, el PPE, ha tancat ja diversos acords amb la ultradreta d’ECR. “Com he fet en el meu primer mandat, treballaré sempre des del centre, perquè el que volem és el millor per Europa, així que és el moment de treballar units”.