Edició 2339

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 20 de desembre del 2024
Edició 2339

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 20 de desembre del 2024

Von der Leyen i Meloni es reuneixen per abordar la “necessitat d’intensificar” la lluita contra el tràfic de migrants

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i la primera ministra d’Itàlia, la ultradretana Giorgia Meloni, han mantingut aquest divendres una reunió bilateral en què han abordat la “necessitat d’intensificar” la lluita contra el tràfic de migrants juntament amb tercers països. La trobada arriba poc més de 24 h després que ambdues ja conversessin sobre immigració en una reunió amb altres estats membres -entre els quals, Dinamarca, Països Baixos, Polònia i Hongria- al marge del Consell Europeu celebrat aquest dijous passat a Brussel·les. “Forgem més associacions i aliances que contribueixin a la nostra prosperitat”, ha indicat Von der Leyen en un missatge a X.

Meloni ja va promoure una nova reunió amb alguns líders dels 27 al marge del Consell Europeu celebrat a la capital belga aquest dijous per debatre sobre la creació de centres de deportació de migrants fora de la Unió Europea. Segons va detallar a X, la reunió també va estar impulsada per la primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, i el primer ministre de Països Baixos, Dick Schoof. “He promogut la trobada amb els estats interessats en les solucions innovadores que han d’aplicar-se per la gestió de la migració”, ha dit Meloni. A la reunió també hi van participar Von der Leyen, i els líders d’Hongria, Viktor Orbán, i Polònia, Donald Tusk, entre d’altres.

Publicitat

La primera ministra italiana va defensar en el seu missatge a X que l’objectiu de la trobada havia estat debatre sobre les “solucions innovadores” proposades per l’executiu comunitari l’octubre passat per fer front a la immigració il·legal a la UE, així com discutir sobre la nova directiva de retorns que ha de presentar la CE a principis del pròxim any.

“A més de donar suport a una ràpida presentació i finalització de la nova proposta legislativa, m’he centrat en la importància de les solucions innovadores per contrarestar la migració irregular, especialment per trencar amb el model de negoci dels traficants d’éssers humans”, va explicar Meloni. “Hem de permetre que els esforços europeus d’acollida se centrin en qui realment té el dret a la protecció internacional”, va afegir.

Al Consell Europeu celebrat l’octubre passat, Meloni ja va impulsar una trobada amb el mateix propòsit. Espanya, que en la qüestió d’immigració està cada vegada més aïllada entre els 27, no va participar en la reunió de l’octubre i tampoc ho ha fet en la d’aquest dijous.

<strong>Proposta per accelerar les deportacions</strong>

El seguit de reunions impulsades per Meloni arriben pocs dies després que la presidenta de l’executiu comunitari fes arribar una nova carta als estats membres en què anunciava que la CE presentarà la nova proposta per accelerar les deportacions de migrants durant el primer trimestre de 2025.

En la missiva, la dirigent alemanya reiterava la necessitat d’avaluar “la millor manera” d’introduir els polèmics centres de retorn dins el nou marc legal, especialment després que la justícia rebutgés els intents de Meloni de deportar migrants en centres a països tercers com Albània.

“Un marc legislatiu més robust en l’àmbit dels retorns serà una de les primeres grans propostes del nou col·legi de comissaris”, va subratllar Von der Leyen, qui en anteriors ocasions ja ha deixat clar que la migració serà “una de les qüestions primordials” aquesta pròxima legislatura.

En aquest sentit, la líder de l’executiu comunitari va assegurar que la nova legislació “cobrirà els drets i les obligacions de les persones deportades, incentivarà la cooperació en els retorns i definirà les conseqüències de la manca de cooperació, adreçant de forma efectiva la bretxa entre les decisions sobre els retorns i la seva posada en pràctica”.

Entre els “elements innovadors” que vol impulsar la CE per abordar la migració, Von der Leyen també va apuntar que s’està revisant i accelerant la definició de “país tercer segur”, un concepte que permetria designar certs territoris com a segurs per a futurs retorns, i que cobra especialment rellevància després de la caiguda del règim de Bashar al-Assad a Síria, atès que una majoria d’estats membres s’han mostrat a favor “d’incentivar” el retorn dels refugiats sirians.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió