Edició 2259

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 01 de octubre del 2024
Edició 2259

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 01 de octubre del 2024

Von der Leyen avisa que Europa “perd terreny” davant els EUA i la Xina en investigació i promet més inversió

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, ha avisat que Europa “està perdent terreny en molts camps” respecte dels Estats Units i la Xina en matèria d’investigació. En una intervenció en la cerimònia pel 70è aniversari de l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN, per les seves sigles en anglès), Von der Leyen ha alertat que les potències mundials estan immerses en una “carrera global” per les tecnologies “que definiran el món de demà”, motiu pel qual ha promès més despesa en investigació en el pròxim pressupost de la Unió Europea. La presidenta de la CE també ha anunciat que proposarà una llei de l’espai europeu d’investigació per facilitar “la lliure circulació de ciència i coneixement” entre els 27.

“Mentre que Europa acull més científics que els Estats Units i la Xina junts, estem perdent terreny en molts camps”, ha lamentat Von der Leyen davant el CERN, alhora que ha recordat que les sol·licituds de patents europees s’han reduït fins a la meitat en les últimes dues dècades, passant del 30% al 15%. “Això ha de canviar, és hora de revertir la situació”, ha demanat l’alemanya.

Publicitat

En aquest sentit, Von der Leyen ha promès més inversió en investigació en el pròxim pressupost de la Unió Europea, així com nous mecanismes per “facilitar” l’accés al finançament de projectes de recerca i innovació. “Hem de centrar els esforços en innovació revolucionària, tal com proposa l’informe Draghi”, ha dit. “Els nostres científics han de trobar els recursos que necessiten aquí, a Europa”, ha subratllat.

Així, la presidenta de l’executiu comunitari ha fet una crida a “col·laborar més” entre els centres de recerca, universitats i institucions implicades en la matèria d’arreu del continent. Segons ha anunciat, l’executiu proposarà una nova llei de l’espai europeu d’investigació per tal que tots els investigadors “puguin accedir a totes les infraestructures”. “L’objectiu és que sigui més fàcil posar en comú el coneixement, sense fronteres ni barreres artificials”.

“Si es vol competir més, s’ha de col·laborar més”, ha afegit. Segons ha reivindicat, “cap país europeu per si sol” podria haver construït l’accelerador de partícules més gran del món. “El CERN s’ha convertit en un centre mundial gràcies a la UE, i això és crucial avui dia”.

En la seva intervenció, Von der Leyen també ha fet una crida a situar la investigació “en el centre de l’economia europea”. “Estem competint amb gegants, la Xina està planejant un accelerador de 100 km per desafiar el lideratge mundial del CERN”, ha alertat. Von der Leyen ha fet valdre que la UE ha finançat l’estudi de viabilitat del futur accelerador de partícules circular del CERN i ha afirmat que aquest nou projecte “pot preservar el lideratge científic d’Europa”. “Com que la carrera científica està en marxa, vull que Europa canviï de marxa”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió