ACN Barcelona – La fins ara presidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Vinyet Panyella, tanca una etapa “complexa” però “satisfactòria” al capdavant de l’òrgan. Panyella ha presentat la seva renúncia després de cinc anys i mig de mandat per raons de caràcter personal. En una entrevista a l’ACN, explica que deixa el CoNCA en un moment de “procés evolutiu” a l’espera de fer “un salt qualitatiu” pel que fa als recursos, l’estructuració i també l’articulació orgànica. També defensa que una de les prioritats passa per no estar adscrits al Departament de Cultura amb l’objectiu de poder fer una bona avaluació de l’estat del sector. “Ha de ser plenament independent, que és el que m’agradaria que fos al més aviat possible”, subratlla.
Cinc anys després del nomenament del plenari del CoNCA, el 18 de juliol del 2019, Vinyet Panyella ha decidit per fer un pas al costat i presentar la seva renúncia com a membre i presidenta a efectes del 31 de desembre del 2024. Així ho ha explicat a les cartes adreçades al president del Parlament, al president de la Generalitat i a la consellera de Cultura per comunicar-los la seva decisió, motivada per raons personals. Segons Panyella, “era el moment de fer-ho” perquè ja havia complert el seu “compromís” i la seva “tasca”, que passarà de moment a mans de la vicepresidenta, Margarida Troguet, que n’assumirà les funcions.
Panyella descriu la seva etapa al capdavant del Consell de “llarga, densa i intensa”, sobretot pel que fa a la primera part protagonitzada per la pandèmia de la covid. Recorda que va viure un escenari que va condicionar molt la feina de l’òrgan, tot i que finalment aquest no va deixar mai de complir les seves funcions preceptives ni tampoc introduir diferents elements de canvi. “Crec que des d’una visió de conjunt hem aconseguit fer un gir i promoure el creixement del CoNCA en ple exercici de les seves funcions, en contacte permanent amb els sectors i l’ecosistema en general”, opina.
La fins ara presidenta es mostra especialment orgullosa de dos aspectes concrets: el vincle entre educació i cultura, i també les condicions del desenvolupament creatiu. Paral·lelament, destaca “la satisfacció” per la feina feta en altres aspectes, així com el pòsit “d’una experiència i coneixements adquirits” en l’exercici de la responsabilitat de la presidència d’aquesta institució, la qual considera “necessària i cabdal” per al desenvolupament cultural del país.
<strong>Un moment de creixement </strong>
D’altra banda, està convençuda que el Consell està immers en un procés “de creixement” que li hauria de permetre fer ben aviat un “salt qualitatiu molt important”. “Aquest s’ha de traduir en recursos, estructuració i articulació orgànica”, sosté, “a partir de la llei que ens mana hem procurat fer tot allò que hem pogut i si alguna cosa que s’ha fet és perquè la llei ja té uns anys i les circumstàncies han variat”. Pel que fa als recursos, explica que han tingut limitacions, però que no s’ha patit en aquest sentit.
Finalment, un dels aspectes que més reivindica Panyella és la independència de l’òrgan, que considera que no hauria d’estar adscrit al Departament de Cultura. “No es pot fer una avaluació de l’estat de la cultura si es depèn de la política de la Generalitat en aquest aspecte”, conclou, “ha de ser un òrgan plenament independent, que és el que m’agradaria que fos al més aviat possible”.
Pel que fa a projectes futurs, l’expresidenta del CoNCA assegura que després d’aquesta etapa té previst retornar a l’exercici de la seva vocació d’escriptora i d’investigadora cultural, on l’esperen projectes creatius i de recerca. “Sempre dic que per mi la cultura és una manera de viure que m’agrada molt i que vull fer plenament”, conclou.