Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

Víkingur Ólafsson, Mark Padmore, Amandine Beye i Joaquín Achúcarro protagonitzaran el Festival de Torroella

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Bach, Vivaldi i Händel tornaran a ser protagonistes de la 43a edició del Festival de Torroella, de la mà de l’Orchestra of the Age of Enlightenment i el tenor Mark Padmore; la violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti; la soprano caribenya Jeanine De Bique; i el pianista islandès Víkingur Ólafsson, que amb les ‘Variacions Goldberg’, clausurarà el certamen el 18 d’agost. El festival homenatjarà la soprano Victoria de los Ángeles i la pianista Alicia de Larrocha, amb les actuacions de Joaquín Achúcarro i Albert Guinovart. La producció pròpia de l’oratori ‘Giuseppe riconosciuto’, del compositor Domènec Terradellas -rescatada el 1995-, inaugurarà el certamen el 29 de juliol amb un ensemble d’instruments antics.

La 43a edició del Festival de Torroella de Montgrí reivindicarà el poder transformador de l’educació i la cultura. El certamen inclou disset concerts, que proposen un recorregut musical de cinc segles des del Renaixement fins al segle XXI amb una presència important de la música vocal -el 45%-, des del Renaixement al segle XX, i música barroca -30%. La programació combina artistes de reconeguda trajectòria amb joves valors de música que despunten internacionalment.

Publicitat

<strong>De Terradellas, passant per Garreta fins a Ólafsson</strong>

El Festival de Torroella obrirà la seva 43a edició el 29 de juliol amb una producció pròpia de l’oratori ‘Giuseppe riconosciuto’, del compositor Domènec Terradellas, la primera obra que va estrenar a Itàlia el 1736. Aquesta partitura, rescatada el 1995 pel musicòleg Josep Dolcet, serà interpretada a Torroella per un ensemble d’instruments antics.

Una altra recuperació del patrimoni musical català del segle XX és el poema simfònic ‘Les illes Medes’, de Juli Garreta, estrenat ara fa un segle per l’Orquestra Pau Casals. L’obra es presentarà en un programa de temàtica marítima, davant de les Illes Medes a l’Estartit, en un concert el 14 de juliol, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i el pianista Marco Mezquida, que interpretarà el seu Concert per a piano i orquestra ‘Talaiot’.

La música de Bach hi estarà present a través de l’Orchestra of the Age of Enlightenment i el tenor Mark Padmore el 30 de juliol, que interpretaran cantates del compositor. La violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti proposaran el 5 d’agost un joc de miralls amb un programa d’obres de Corelli Händel; mentre que la soprano caribenya Jeanine De Bique, acompanyada pel Concerto Köln, explorarà la naturalesa d’heroïnes de l’òpera barroca, com Cleopatra, Rodelinda, Alcina i Agripina, a través d’àries d’òperes dedicades a aquests personatges per Händels i altres compositors el 12 d’agost.

El conjunt francès Le Poème Harmonique, sota la direcció de Vincent Dumestre i amb cinc solistes vocals, recrearà el 17 d’agost la Venècia de les processons que se celebraven a la ciutat dels canals en temps de Vivaldi.

El recorregut per cinc segles per la història de música començarà l’11 d’agost amb el concert que protagonitzarà l’ensemble O vos Omnes dedicat a la figura del gran compositor renaixentista Josquin Des Prez i els seus contemporanis.

Beethoven, un dels compositors més influents de la història de la música és un dels protagonistes del concert de presentació al Festival, el 2 d’agost, de la pianista Juliana Avdeeva, guanyadora del Concurs Internacional de Piano Frédéric Chopin el 2010 i intèrpret de referència d’aquest compositor. A més, Beethoven també comparteix programa amb el compositor finlandès Jean Sibelius en el concert  de debut a Torroella de la Chamber Orchestra of Europe, sota la direcció del britànic Daniel Harding el 9 d’agost.

El Festival continua oferint la integral dels quartets de corda de Dmitri Xostakòvitx iniciada l’estiu passat amb el Quartet Gerhard, en una coproducció amb la Quincena Musical Donostiarra. Aquest estiu, el dia 10 d’agost, s’oferiran el tercer i quart concert de la integral que està previst oferir en un total de sis concerts que es completarà l’any que ve.

<strong>Homenatge a Victoria de los Ángeles i Alicia de Larrocha</strong>

El Festival de Torroella de Montgrí retrà homenatge a dues grans artistes catalanes de la interpretació musical, de les quals se celebra aquest any el centenari del seu naixement: la soprano Victoria de los Ángeles, que va estar vinculada al certamen durant la dècada de 1980, comptarà amb un concert d’homenatge el 16 d’agost protagonitzat per la soprano Erika Grimaldi, que ha confeccionat un programa inspirat en el repertori de la soprano catalana, i el que va ser l’últim pianista acompanyant de Victoria de los Ángeles, Albert Guinovart.

Quant a la pianista Alicia de Larrocha, que mai va actuar al Festival de Torroella, rebrà un homenatge del pianista Joaquín Achúcarro, que li dedicarà un recital el 13 d’agost. A més dels concerts d’homenatge, es projectaran els documentals sobre les dues artistes ‘Les mans d’Alícia’ i ‘Brava Victoria!’.

Finalment, la programació es completa amb dos concerts que barregen la música antiga, la cançó tradicional i la improvisació. Des que la llaütista Christina Pluhar va fundar el 2000 el grup L’Arpeggiata, dedicat a recrear la música improvisada del segle XVII, ha combinat la música antiga amb les músiques tradicionals diverses. Pluhar volia treballar amb Maria del Mar Bonet, un desig que ara fa realitat en una producció de Festival de Torroella de Montgrí que s’assajarà i s’estrenarà al certamen el 6 d’agost.

Les estrades de la 43a edició del Festival de Torroella es posarà a la venda al públic en general aquest dilluns i manté les localitats Butaca Jove, una modalitat que permet als menors de 30 anys adquirir entrades per 5 euros.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió