Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

Vic abaixa la persiana del rebost solidari: “El model és obsolet”

|

- Publicitat -

ACN Vic – El rebost solidari de Vic ha tancat les seves portes i ja no obrirà a partir del gener. “Ha sigut una decisió molt madurada i fruit de la reflexió sobre com s’està atenent les persones i els nous models assistencials d’atenció”, ha explicat a l’ACN la regidora de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic, Núria Homs. “Al final el rebost acabava sent un espai molt segregador i estigmatitzador dels col·lectius que anaven a recollir aliments”, ha assenyalat Homs, i ha afegit que “amb el format que tenim, el model havia quedat obsolet i havia d’evolucionar”. Aquest 2024, el rebost ha atès unes 600 famílies. Ara l’alternativa és l’ús de targetes moneder perquè els usuaris puguin anar als supermercats.

El 2020 el banc dels aliments de la ciutat de Vic va fer un gir en el seu model i va passar a anomenar-se rebost solidari. D’un lloc on arribava menjar i els voluntaris en feien cistelles perquè els usuaris agafessin ja un lot preparat, es va passar a la configuració d’una espècie de supermercat que funcionava a través de punts i on la gent podia escollir els aliments que s’emportava. “Això va ser un pas important, i ens ha funcionat durant anys, però en el context actual, el model ha quedat obsolet i pensem que les famílies han d’anar a comprar als supermercats ordinaris”, ha explicat Núria Homs, regidora de Benestar i Família.

Publicitat

Des de la regidoria, aquest canvi es veu com un trencament amb la visió més assistencialista per avançar cap a un model en què els usuaris prenen les seves pròpies decisions des de l’empoderament.

Durant els últims mesos s’ha fet un treball per identificar el tipus de famílies que acudien al servei. A algunes se’ls facilitarà com a alternativa el sistema de  targetes moneder, mentre que a d’altres se les ha derivat a altres serveis de serveis socials. “També hem vist que hi havia famílies que feia molts anys que venien. El servei està per donar un cop de mà a la gent en moments complicats, però la intervenció i l’acompanyament han de ser finits en el temps. Aquells que són crònics ja tenen altres tipus d’acompanyaments”, ha explicat la regidora de Benestar i Família.

Núria Homs també ha explicat que s’han canviat els barems econòmics d’accés als serveis socials. “Abans els teníem més baixos i per exemple una família amb dues nòmines mileuristes no entraven a moltes ajudes”, ha assenyalat. “Les ajudes acabaven anant a ajudar la gent més precària, però potser també és la que rebia d’altres bandes. (Amb el canvi de barems) ara la classe mitja-baixa, famílies que treballen tots dos amb sous justos, també podran rebre aquestes ajudes, que són els que més ho necessiten”, ha explicat.

Per la regidora, amb el rebost solidari també s’enviava un missatge erroni i era que anant al rebost una família podia sustentar l’alimentació durant quinze dies. “Això no era real”, ha assenyalat. Un altre dels elements que va fer plantejar la decisió de tancar va ser el fet que des de la Unió Europea s’hagi reduït l’entrega d’aliments, cosa que els obligava a fer recaptes extraordinaris o compres a fora.

El projecte del rebost solidari és una iniciativa a tres bandes que compartien l’Ajuntament de Vic, Creu Roja i Càritas. A partir del gener i durant tot el 2025, l’espai entrarà en un període de transició en què tot i no rebre famílies, continuarà rebent excedents alimentaris de supermercats, que progressivament s’hauran d’anar fent càrrec del seu sobrant alimentari. De fet, Homs ha explicat que en les properes setmanes hi ha previstes diverses reunions amb els supermercats per parlar d’aquesta qüestió. Els aliments que encara aniran arribant el 2025 es destinaran al menjador social del Tupí, un dels dos menjadors socials de la ciutat.

Un altre rebost, el de Manlleu, que s’anomena el Sarró, tampoc obrirà a partir del gener. Amb la mateixa idea de no estigmatitzar i millorar la dignitat de les persones que necessiten accedir a ajudes per alimentar-se, s’ha optat per oferir-los targetes moneder. A Torelló el banc d’aliments va tancar el 2018 i des de llavors el servei funciona a través de targetes moneder.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió