Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

Veïns i activistes es manifesten contra la subhasta de cinc finques del Clínic, en què quatre dels lots queden deserts

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La subhasta de cinc finques propietat de l’Hospital Clínic ha aixecat l’expectació i enuig dels veïns afectats i activistes del Sindicat de Llogateres. Unes desenes de persones s’han concentrat des de primera hora d’aquest dimarts a les portes de les dependències de l’hospital on havia de fer-se l’acte públic per conèixer les ofertes rebudes i després han omplert la sala per escoltar-les. Més tard, l’Hospital Clínic ha informat que l’única oferta vàlida ha estat per a l’edifici situat a Navas de Tolosa, 339 per 460.000 euros. Els altres lots -de les finques de Gran Via, 534; Sardenya, 361; Passatge Prunera, 6 i Vallhonrat, 12- han quedat deserts. Ara, Generalitat i Ajuntament de Barcelona poden exercir el dret preferencial a compra.

<em>(S’actualitza amb informació de fonts de l’Hospital Clínic, que aclareixen que quatre dels cinc lots han quedat deserts, i que només hi ha una oferta vàlida, a diferència del que s’havia exposat en el transcurs de l’acte administratiu, que dos lots havien quedat deserts i que una empresa havia quedat exclosa del procediment per no presentar la documentació adequada)</em>

Publicitat

L’acte administratiu per conèixer les ofertes rebudes s’ha fet aquest dimarts davant l’oposició del Sindicat de Llogateres, que havia convocat una concentració de protesta contra la venda de les finques, amb un total de 55 habitatges i un centenar de persones que hi viuen. “Si el Clínic subhasta aquestes propietats, el sospitós habitual (per comprar-les) és un fons d’inversió”, ha alertat la portaveu del Sindicat de Llogateres Carme Arcarazo.

La sala on s’ha fet l’acte s’ha omplert de gom a gom, ja que finalment els veïns i activistes han pogut accedir-hi, després que agents dels Mossos d’Esquadra i de seguretat privada controlessin l’entrada al·legant problemes d’aforament. Davant la insistència i els arguments que es tractava d’una venda pública, els concentrats han anant entrant dins la sala per escoltar les ofertes.  

Finalment, l’única oferta vàlida és per a la finca situada a Navas i Tolosa, confirmen fonts del Clínic. A partir d’ara, un cop fet aquest acte -obligatori en el procés-, les administracions poden optar a comprar tots els immobles. Si acaben exercint el dret de tanteig, han d’oferir el preu de sortida dels lots que han quedat deserts, mentre que en el cas de l’immoble de Navas de Tolosa haurien d’igualar la licitació feta (460.000 euros).

El plec de condicions de la subhasta fixava cinc lots, un per cada immoble, que sumaven un import mínim de 12,7 milions d’euros: el lot u correspon a l’edifici situat a Gran Via de les Corts Catalanes, 534, amb un import de sortida de 6,9 milions d’euros; el dos, a la finca de Sardenya, 361, amb 2,3 milions; el tres, a l’immoble de passatge Prunera, 6, amb 1,5 milions; el quatre, al de Navas de Tolosa, 339, amb 385.000 euros, i Vallhonrat, 12, amb 1,5 milions.

Des del Clínic esperen que les administracions facin tot el possible perquè els immobles es quedin en el sector públic, expliquen les fonts del centre consultades, que afegeixen que l’hospital ven aquesta actius, rebuts de llegats, per destinar-los a l’“activitat en benefici dels pacients” i que “atén la voluntat de les persones que van fer aquestes donacions”.

L’Ajuntamemnt de Barcelona va anunciar la setmana passada que estudiaria la possibilitat d’exercir el dret de compra per tanteig de les cinc finques, mentre que des del Departament de Territori van indicar que s’estava parlant amb el consistori per analitzar “possibles solucions”.

L’hospital també recorda que els llogaters no perden els seus drets i es mantenen tots els contractes ja existents, segons la Llei. El Sindicat de Llogateres, però, havia denunciat en els darrers dies problemes en les renovacions dels contractes de lloguer, sobretot perquè s’oferien pròrrogues curtes, i ho atribueixen a l’operació de venda.

Aquest col·lectiu, amb el suport d’altres organitzacions com el sindicat CGT, també lamenta que en les darreres setmanes no s’hagin pogut reunir amb responsables de l’Hospital Clínic i reclama que s’obri una taula de negociació amb les diferents parts per “garantir el dret a l’habitatge de les llogateres”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió