ACN Barcelona – L’Hospital Vall d’Hebron ha renovat la Unitat de Transplantament de Progenitors Hematopoètics de l’Hospital Infantil gràcies a les donacions de la Fundació Aladina, la Fundació Albert Bosch i Small. Les antigues cambres d’aïllament s’han renovat i convertit en nou habitacions d’entorn protegit, amb llum natural i lavabos adaptats. L’objectiu és propiciar l’acompanyament i el benestar emocional dels pacients i les seves famílies. Tenen espais compartits com una zona de jocs, una zona d’adolescents, un menjador i un gimnàs.
Es tracta de la primera fase del projecte de reforma integral de l’Àrea d’Oncologia i Hematologia Infantil i Adolescent de Vall d’Hebron, que té un pressupost total de 7,4 milions d’euros. En aquesta primera fase, el cost de l’obra ha estat de quatre milions, i el de l’equipament mèdic d’un milió d’euros finançat per l’Institut Català de la Salut.
La nova Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics de l’Hospital Infantil comprèn un total de nou habitacions individuals (abans eren set), totes amb grans finestres amb llum natural, bany i dutxa adaptada, sofà llit, taula, espais d’emmagatzematge i un frigorífic per als cuidadors per facilitar l’acompanyament dels pacients per part de les seves famílies. El control per evitar les contaminacions bacteriològiques és continu –durant gran part del procés, els pacients estan immunodeprimits– però s’ha transformat l’espai i alguns protocols per fer-lo més acollidor i obert a les famílies. Els pares i les mares poden entrar a les habitacions amb roba de carrer i menjar amb els seus fills a l’habitació, mentre que abans de la renovació havien de canviar-se amb roba de l’hospital esterilitzada i no podien compartir els menjars en el mateix espai.
Els antics ulls de bou de les cambres d’aïllament s’han substituït per àmplies finestres, per facilitar que la llum entri a les habitacions, que tenen orientació exterior, i predominen els materials que imiten la fusta i les tonalitats suaus i càlides. Entre les zones comunes destaquen un espai per a famílies equipat amb taules i sofà, una àrea terapèutica de rehabilitació, una sala de jocs diferenciada per a nens i adolescents o adults joves –l’edat dels pacients va des del naixement fins als 18 anys–, una aula hospitalària on poden continuar amb la seva formació mentre estan ingressats i un despatx de psicooncologia. Totes les zones comunes són compartides amb els pacients del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques.
El Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques atén cada any a uns cent pacients nous i realitza entre 40 i 45 trasplantaments de progenitors hematopoètics l’any. S’atenen sobretot pacients de Catalunya, però també es fan unes 200 consultes anuals de pacients d’altres comunitats autònomes, principalment del País Basc, Balears, Aragó i Canàries.