Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025
Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025

UP demana que es resolgui amb “urgència” la denúncia contra la gran distribució pels preus de llet de marca blanca

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Unió de Pagesos demana a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que resolgui “amb urgència” la denúncia que van posar el 2022 contra tres empreses de la gran distribució -Mercadona, Bonpreu i Lidl-. El sindicat els acusava d’haver “fixat preus idèntics” en la venda del cartró de llet de vaca UHT de marca blanca durant més de quatre anys seguits. Unió de Pagesos considera “inacceptable” que amb una denúncia pendent de resoldre “la gran distribució se senti impune per continuar exercint aquestes males praxis pensades per continuar engreixant les seves butxaques a costa de la pagesia i els consumidors”.

La denúncia es va presentar des del sindicat i la seva organització estatal, Unió d’Unions, on es demanava a la CNMC que investigués i, si s’esqueia, els sancionés. El sindicat porta temps denunciant que la “ruïna” dels vaquers de llet es deu a l'”abús de la posició de domini de la gran distribució, que imposa preus de dalt a baix i condemna les granges lleteres a plegar”. Sostenen que l’única solució és que la llet tingui un “preu just i estable en el temps, i que no s’utilitzi com a producte reclam”. A l’Estat, les cinc primeres cadenes de distribució concentren més del 51% de la quota de mercat.

Publicitat

La situació és extremadament delicada perquè el sector “treballa per sota dels costos de producció, perpetuant així la precarietat que, segons diuen, s’ha “normalitzat” en aquesta baula de la cadena.

Les dades oficials de l’Observatori de la Llet indiquen que del 2006 al 2022 les explotacions lleteres catalanes només han generat beneficis en 5 anys, els altres 12 han estat amb pèrdues. Fruit d’aquesta situació, Catalunya ha passat de 993 explotacions lleteres el 2006 a 345 que hi ha ara, posant en risc, diuen, la “sobirania alimentària tenint en compte que som un país deficitari en llet”.  

El sindicat demana “més implicació i acció política”. Concretament, que els governs millorin i facin complir la legislació, especialment, la Llei de la Cadena Alimentària i la Llei de Defensa de la Competència. En aquest sentit, volen que es reguli la prohibició de la revenda a pèrdues i que determinin a partir de quina quota de mercat es pot parlar de posició de domini a la cadena alimentària. També els emplaça a no defugir les responsabilitats en el control de les pràctiques comercials de la indústria i la distribució sobre el sector lleter, establint mesures, controls i sancions dissuasives.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió