ACN Barcelona – Unió de Pagesos reclama al Govern que prengui “decisions polítiques” per pal·liar l’impacte de la sequera. “Som, com a mínim, iguals que qualsevol altre sector econòmic”, ha dit el coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball. “No se’ns pot tractar diferent”, ha agregat l’endemà de reunir-se amb el president de la Generalitat, Salvador Illa. Caball ha revelat que aquest va ser un dels temes que van posar sobre la taula durant la trobada, on van reiterar a l’executiu que modifiqui el Pla Especial de Sequera. En la presentació del llibre que commemora els 50 anys del sindicat, Caball també ha apuntat que a Catalunya tan sols un 30% de les terres són de propietat i ha alertat d’una presència creixent de fons d’inversió en el sector.
Aquest dilluns a la tarda Caball juntament amb altres membres de la junta directiva d’Unió de Pagesos es van reunir amb Illa al Palau de la Generalitat. El coordinador nacional del sindicat agrari ha explicat aquest dimarts que en la trobada van exposar el “full de ruta” que consideren que hauria de seguir el Govern en matèria agrària, alhora que van reivindicar el paper del món rural.
La modificació del Pla Especial de Sequera és una de les demandes que el sindicat ja feia a l’anterior Govern de Pere Aragonès. Segons ha explicat, en la reunió amb Illa van insistir a dir que es tracta d’una norma que “s’aplica de manera injusta” perquè està “mal feta”. “La societat ha de fer una reflexió sobre si producció d’aliments és alguna cosa més que qualsevol sector econòmic”, ha dit Caball, qüestionant, per exemple, l’ús que fa de l’aigua el sector turístic.
A banda, el màxim representant del sindicat agrari ha detallat que també van abordar, entre altres, qüestions relatives als preus i ha assegurat que en aquest aspecte el Govern té la competència de “vigilar” davant els “abusos” de la indústria o la gran distribució. “Nosaltres som els més dèbils de la cadena”, ha dit en les declaracions als mitjans de comunicació.
El sindicat ha avançat que pròximament també es reunirà amb el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, per parlar sobre aquests elements.
<strong>Augment dels fons d’inversió en el sector agrari</strong>
En la presentació del llibre ‘Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos’ (Abacus Cooperativa), Caball ha explicat que els pagesos catalans tan sols són propietaris de 3 de cada 10 terres, mentre que les 7 restants són arrendades. Segons el coordinador nacional del sindicat, això els afecta a l’hora d’aconseguir ajudes i també de cara a la “viabilitat” de les explotacions.
“Hem d’intentar reflexionar, com a mínim normativitzar, com i de quina manera podem garantir que la gent pugui continuar fent de pagès i tingui terres a disposició”, ha defensat. En aquest sentit, ha assegurat que pot ser un “problema” que qui estigui invertint en les terres aposti per altres usos que no siguin habilitar-les per l’ús dels pagesos.
El sindicat calcula que en 50 anys la xifra de pagesos a Catalunya s’ha reduït dels 300.000 fins als 15.000. L’autor del llibre, Andreu Peix, ha restat importància a la davallada i ha indicat que en aquest període també ha augmentat molt “la productivitat i l’eficàcia”. “Som una referència a Europa i al món”, ha afirmat.
Per la seva banda, la responsable de Dones i Medi Rural d’Unió de Pagesos, Raquel Serrat, ha reivindicat el món rural i ha indicat que en els últims anys han constatat un “augment dels fets incívics”, que atribueixen a la “desconnexió” entre camp i ciutat. “A les comarques ens veuen com un parc temàtic”, ha lamentat. Serrat ha assegurat que el camp “comparteix inquietuds” amb les zones urbanes en aspectes com, per exemple, l’accés a l’habitatge i ha apostat per donar-hi resposta de manera “comuna”. “Es tracta de defensar el model de país”, ha sentenciat.