ACN Barcelona – Unes 1.500 persones s’aplegaran al congrés confederal de la UGT que se celebrarà la setmana que ve a Barcelona, on l’actual secretari general, Pepe Álvarez, espera tornar a ser escollit per un mandat de quatre anys més. L’esdeveniment se celebrarà al Centre de Convencions Internacionals (CCIB) del 25 al 27 de novembre amb 800 delegats que tenen dret a vot, 200 representants sindicals internacionals i altres convidats. El congrés comptarà amb la intervenció del president espanyol, Pedro Sánchez, que es dirigirà als afiliats dimarts, mentre que el cap de l’Executiu, Salvador Illa, ho farà l’endemà, juntament amb el secretari general escollit pels afiliats.
També pujaran a l’escenari, en aquest cas en el dia d’inauguració de l’esdeveniment, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo; la ministra de Treball, Yolanda Díaz; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi i el secretari general de CCOO, Unai Sordo.
L’organització ha confirmat que serà el primer cop que un líder de l’oposició del PP farà una intervenció davant dels assistents. Un altre dels encarregats d’obrir el congrés serà el director general de l’Organització Internacional del Treball (OIT) Gilbert F. Houngbo. El secretari general també es dirigirà al congrés el primer dia per presentar l’informe de gestió dels últims tres anys i mig. La votació dels delegats sobre la cúpula es preveu que es faci el dimarts a la tarda i que es proclami el nou secretari general el dimecres al matí.
El vicesecretari general d’organització de la UGT, Rafael Espartero, ha confirmat que no es preveu per ara candidatures alternatives a l’actual secretari general tot i que el procés està obert durant els dies de congrés. Poden presentar-se a la direcció del sindicat els que aconsegueixin el suport d’un 15% dels delegats presents.
A banda de la renovació de la direcció, l’esdeveniment també servirà per marcar les prioritats del sindicat dels propers quatre anys, que passaran per la reducció de la jornada laboral més enllà de les 40 hores, que és “la mateixa que hi havia el 1980”, per plantejar millores en salaris i en la crisi de l’habitatge, així com per demanar canvis legislatius com l’eliminació de la llei mordassa.
Els sindicalistes de la UGT arriben a aquest punt després de quatre anys en què el moviment sindical s’ha sentit protagonista el diàleg social amb acords com l’increment del salari mínim interprofessional a 1.134 euros, la reforma laboral o de pensions. “Aquests quatre anys de governs progressistes són l’única època des de la restauració de la democràcia que podem afirmar que els treballadors d’aquest país han conquerit drets”, ha apuntat Espartero.
El congrés de la setmana vinent serà el tercer de l’organització confederal que se celebra a Barcelona després del de la seva fundació el 1888 i del primer després de la legalització després del franquisme el 1978
“No té la dimensió històrica de les altres vegades però és important. És important que es faci a Catalunya perquè s’ha de reivindicar el que ha passat en els últims quatre anys. El diàleg social i polític ha fet que tinguem més i millor democràcia i més i millors drets socials”, ha dit Ros. La delegació catalana serà la que tindrà més participants, per davant de la d’Andalusia.
El congrés s’ha avançat mig any perquè el sindicat ha volgut superar “l’anomalia” de la pandèmia que va obligar a retardar el conveni del 2020 al 2021.