ACN Barcelona – Un assaig clínic liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha determinat que una nova pastilla mostra potencial per controlar i eliminar els cucs intestinals. Segons els investigadors, el nou comprimit, que combina albendazol i ivermectina, és segur i més eficaç que els productes que només presenten el primer component en el tractament de Trichuris trichiura i altres helmints transmesos pel sòl (STH). Els resultats, publicats a ‘The Lancet Infectious Diseases’, obren oportunitats per millorar el control d’aquestes infeccions tropicals desateses, que afecten uns 1.500 milions de persones arreu del món.
Els STH estan causats per quatre espècies de cucs paràsits -Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura i els anquilostomes Ancylostoma duodenale i Necator americanus- que es transmeten a través del contacte amb el sòl o l’aigua contaminats. Tenen un impacte significatiu en la nutrició i la salut, especialment en la població infantil i en les dones en edat reproductiva que viuen en zones endèmiques de l’Amèrica Llatina, l’Àsia i l’Àfrica subsahariana.
Ara com ara aquestes infeccions es tracten amb albendazol, molt eficaç contra els Ascaris però menys contra els Trichuris, probablement per l’aparició de resistències al fàrmac. Tampoc és eficaç contra l’Strongyloides stercoralis, un altre helmint que s’ha afegit a la llista de paràsits intestinals que requereixen mesures de control.
Per tot plegat es va provar la pastilla que combina albendazol i ivermectina, que s’ha mostrat més efectiva que el tractament actual. “Aquesta coformulació en dosi fixa (FDC) presenta diversos avantatges. És fàcil d’administrar, ja que es tracta d’un únic comprimit i no requereix ajustos de dosi en funció del pes del nen”, explica el líder del projecte, José Muñoz, investigador a ISGlobal i cap del Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic Barcelona. “A més, esperem que la combinació de dos fàrmacs amb mecanismes d’acció diferents redueixi el risc que els paràsits es tornin resistents als medicaments”, ha afegit.
“Es tracta d’un assaig fonamental, que obre la possibilitat de controlar totes les espècies de STH, inclòs el Strongyloides, i pot fer que es reconsiderin els objectius d’eliminació que es consideraven inabastables només amb albendazol”, ha afirmat Alejandro Krolewiecki, coordinador de l’assaig clínic. El següent pas és dur a terme assajos a gran escala per avaluar la seguretat de la FDC en el context de campanyes de desparasitació massiva.