Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

Una nova mostra del Museu Picasso explora la relació dels artistes catalans amb la ciutat de París entre 1889 i 1914

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Una nova mostra del Museu Picasso explora la relació dels artistes catalans amb la ciutat de París entre 1889 i 1914. L’exposició ‘De Montmartre a Montparnasse’ reuneix 256 obres procedents de diverses col·leccions públiques i privades de Catalunya, l’estat espanyol i països estrangers. S’hi pot trobar les creacions d’una vuitantena d’artistes de diferents disciplines amb noms com Ramon Pichot, Santiago Rusiñol, Miquel Blay, Joaquim Sunyer, Maria Gay, Joaquim Nin o Lluïsa Vidal, entre d’altres. Eliseu Trenc, un dels comissaris, explica a l’ACN que un dels objectius era precisament posar el focus en tots els artistes, també en aquells “desconeguts o oblidats”. L’exposició es podrà visitar del 22 de novembre al 30 de març al Palau Finestres.

‘De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914’ ofereix una mostra pluridisciplinar que mostra la relació dels artistes catalans amb la capital francesa com a epicentre de les arts, entre l’Exposició Universal de 1889, realitzada amb motiu del Centenari de la Revolució Francesa, i l’esclat de la Primera Guerra Mundial el 1914. Al llarg d’aquests vint-i-cinc anys tres generacions d’artistes habiten i treballen a París a la recerca de la llibertat i la modernitat que la ciutat els ofereix.

Publicitat

Segons Trenc, l’exposició del Museu Picasso incorpora gairebé un “99% dels artistes catalans d’aquella època”, que juntament amb Vinyet Panyella també com a comissària i la resta de l’equip, van anar incloent sense mirar “d’oblidar a ningú” per tenir una bona representació de l’extensa creació artística del moment. En el cas de Picasso, per exemple, recorda que jugava un paper més proper al “d’aprenent”, que pintava més o menys igual que altres “companys de la bohèmia de Montmartre”.

L’exposició presenta més de 200 obres corresponents a una vuitantena d’artistes: pintors, escultors, il·lustradors, gravadors, escriptors, músics i periodistes. Tot plegat esdevé també un extens panorama de llenguatges que es despleguen en diferents formats en la primera i la segona planta del Palau Finestres del Museu Picasso. En aquest sentit, s’hi pot trobar pintura, escultura, partitures, llibres o enregistraments.

De fet, ‘De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914’ té com a finalitat mostrar les diferents visions i percepcions de la ciutat incorporant, a la vegada, altres indrets, ambients i personatges que formen part de l’escenari com els parcs i els espais públics, els bordells, els tallers dels artistes, les dones, la bohèmia, la malaltia i la pobresa.

Tot plegat de la mà de noms com Isaac Albéniz, Hermen Anglada, Alexandre Cabanyes, Miquel Blay, Claudi Castelucho, Enric Clarasó, Emili Fontbona, Enric Granados, Joan Pérez-Jorba, Santiago Rusiñol, Ramon Pichot, Joaquim Sunyer o Lluïsa Vidal, entre molts altres. “En realitat hi ha diverses generacions diferenciades, una primera que viuen a la París dels anys noranta, i una més endavant, que ja arriba en el moment de l’Exposició, i també la prèvia a la guerra”, relata el comissari.

Pel que fa a la selecció de les obres – provinents de 59 prestadors – Trenc reconeix que ha sigut complicada i que moltes de les peticions que van fer, van ser denegades. “Algunes perquè les vam demanar massa tard, tot i que ja fa temps que treballem en aquesta exposició”, subratlla, “d’altra banda, però, hem tingut molta col·laboració de col·leccionistes que ens han ajudat a trobar allò que necessitàvem, i ha sigut una experiència molt maca”.

Finalment, Trenc celebra la varietat d’obres i de noms que es poden trobar a la mostra, i assenyala, per exemple, que un dels vessants dels quals estan més orgullosos és de la part de Montparnasse, que no és “tan coneguda” com la de Montmartre. L’exposició obrirà les portes aquest 22 de novembre i es podrà visitar fins al 30 de març del 2025 de deu del matí a set del vespre de dimarts a diumenge. Els dies 25 de desembre i 1 de gener estarà tancada.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió