ACN Barcelona – Mariona Borrull, membre del jurat de la Secció Brigadoon del Festival de Sitges, ha anunciat que abandona la cita de cinema fantàstic per la “total absència de cineastes dones i no binàries” en aquest apartat del festival. Borrull ho considera “una mancança” que no pot “excusar” i de la qual no pot “participar”. Al seu parer, la paritat s’aconsegueix “només a la pràctica”, incloent dones i persones no binàries als ‘line-ups’. Per això anima l’organització del festival a “implementar mesures que facin efectius els desitjos d’igualtat que divulga”. Els responsables del certamen han defensat l’aposta que fan pel “talent sense recórrer a quotes de cap tipus” i han assegurat que a la selecció triada hi ha presència femenina.
En un comunicat la direcció del Festival de Sitges ha explicat que no demana informació personal sobre la identitat sexual dels realitzadors, i afegeix que, per tant, no pot “confirmar ni desmentir” que hi hagi cineastes no binaris entre els nou curtmetratges seleccionats al Premi Brigadoon Paul Naschy de la Secció Brigadoon.
Alhora destaquen que als nou curtmetratges seleccions hi ha “talent femení” a crèdits “de gran importància” com ara la producció, els guions o el muntatge. En el cas del ‘line-up’ complet de la Secció Brgiadoon, hi ha treballs “excel·lents” dirigits per dones com Sarah Appleton, Lisa D’Apolito o Lg White.
A més recorden que aquest any es rendeix tribut a tres actrius traspassades recentment, com són Rossy Mendoza, Tisa Farrow i Teresa Gimpera.
També subratllen que en els darrers anys han desplegat un programa “d’accions concretes” com ara les residències per a futures cineastes femenines i la producció d’un curt ‘teaser’ en el marc de la iniciativa WomanInFan. “Fets tangibles sobre el compromís del certamen amb la promoció i exposició del talent femení dins del fantàstic”.
De la seva banda, Borrull ha afirmat al comunicat on anuncia la renúncia que haver-ho de fer li “dol” i li “preocupa”, i creu que els canvis “no arribaran a curt termini”. Però afegeix que no es consideraria “mai” feminista si amb el seu “silenci” fos “còmplice d’un programa injust”.