Edició 2352

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de gener del 2025
Edició 2352

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de gener del 2025

Una exposició de l’Arborètum de Lleida i la UdL reivindica l’ús cultural de les plantes i els oficis artesanals

|

- Publicitat -

ACN Lleida – Un salvavides de suro, esclopets i un cistell de finals del segle XIX són algunes de les 260 peces de l’exposició etnobotànica ‘Les plantes: artesania, tradició i herència cultural’, organitzada per la Universitat de Lleida (UdL) i l’Arborètum-Jardí Botànic de la capital del Segrià. La mostra explora els usos culturals de les plantes i les seves aplicacions amb la presentació de productes artesanals d’origen vegetal i que cada vegada són menys habituals amb l’aparició de productes sintètics i l’arribada de la manufactura industrial. Així mateix, l’exposició reivindica una trentena d’oficis perduts o a punt de desaparèixer com el bosquerol, l’espardenyer, el cisteller o el calafatador, entre altres.

La mostra posa en valor alguns dels usos tradicionals més destacats de les plantes, així com les habilitats dels diferents artesans per elaborar objectes que, en un passat, eren necessaris per subsistir. D’aquesta manera, l’exposició pretén ser una via de divulgació ciutadana per recuperar la memòria dels recursos naturals.

Publicitat

L’exposició s’ha organitzat a partir dels materials que utilitzaven els artesans com el suro, la fusta, les fibres tèxtils i no tèxtils, les plantes adoberes i remeieres, i una altra part dedicada als usos menys coneguts. Mentre que el material gràfic en panells i plafons introdueix el visitant a les matèries primeres, les vitrines mostren els objectes elaborats.

“Suposa fer un homenatge als nostres avantpassats”, ha destacat el comissari de l’exposició i el professor de botànica de la UdL, Josep Antoni Conesa, qui també ha destacat que l’exposició mostra que els materials vegetals són més sostenibles. “Era possible mantenir l’activitat i les famílies sense malbaratar els recursos naturals”, ha conclòs Conesa.

Concretament, l’exposició fa al·lusió als oficis relacionats amb la pell i el cuir com l’adober, el boter o el marroquiner; als elements naturals com al florista, el cisteller, el corder, l’esparter, l’espardenyer, l’estorer, l’herbolari, el perfumista, el sabonaire i el surer; a la fusta com el cadiraire, l’elaborador d’útils de fusta, el pipaire, el forcaire, el culleraire i el torner; al tèxtil com el catifer, el filador, el matalasser, el puntaire i el tintorer; a l’artesà interdisciplinari com l’aparadorista i el calafatador; i al paper com el paperaire.

L’exposició neix de la iniciativa que l’Arborètum-Jardí Botànic de Lleida va impulsar l’any 2017 de crear una col·lecció etnobotànica d’objectes antics i actuals, que s’ha ampliat durant els darrers mesos amb motiu del dia internacional dels Jardins Botànics. La mostra es podrà visitar fins el 24 de gener a l’edifici principal de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV) de la UdL.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió