Edició 2479

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de maig del 2025
Edició 2479

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de maig del 2025

Una exposició al CCCB dialoga amb l’Amazònia i en reivindica la seva protecció

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – ‘Amazònies. El futur ancestral’ s’endinsa en la riquesa natural i cultural de l’Amazònia i ofereix un recorregut pels rius, boscos, sons, olors, rituals i històries de la regió. Comissariada per Claudi Carreras, l’exposició, que es podrà veure a la sala 2 del CCCB des d’aquest dimecres fins al 4 de maig de 2025, inclou les obres d’una norantena d’artistes i col·lectius indígenes de la zona. En declaracions a l’ACN, Carreras explica que l’exposició planteja “un diàleg” amb l’Amazònia i assegura que és “un ecosistema global tan important” que “s’ha de protegir per continuar vivint com a planeta”.

Carreras ha explicat que l’exposició planteja “un diàleg amb les persones que viuen i treballen a l’Amazònia” i presenta “un recorregut immersiu en el qual l’espectador pot sentir i percebre moltes de les sensacions de què és l’Amazònia”.

Publicitat

El comissari ha apuntat que la mostra planteja com la societat s’ha allunyat del contacte amb la natura cada vegada més i s’endinsa en una altra manera de viure i de relacionar-se amb la naturalesa. De fet, presenta una dicotomia entre el progrés occidental, liderat des d’Europa i Estats Units, en el qual un pot fer amb la natura “el que li doni la gana” davant “una altra societat que viu a l’Amazònia i que té una relació amb la vida diferent”. Les comunitats amazòniques formen part intrínseca de la natura, ha afegit.

La mostra presenta un recorregut pels rius, els boscos, pels sons, les olors, les ciutats, els rituals, les persones i les històries de vida de les comunitats amazòniques. Una zona, han apuntat els organitzadors, afectada per la desforestació, els incendis, la sequera o les lluites pel control de les matèries primeres, conflictes que l’exposició aborda de la mà dels principals científics i investigadors de la regió.

“Sense l’Amazònia nosaltres no podríem viure com a planeta, deixaríem de respirar i tenir aigua potable”, ha assegurat Carrera. En aquest sentit, ha indicat que és “un ecosistema global tan important per la preservació del nostre que s’ha de protegir per continuar vivint com a planeta”.

<strong>Artistes</strong>

L’exposició inclou obra de nova creació, encarregada expressament a una norantena d’artistes i col·lectius indígenes, com els murals pintats ‘in situ’ al CCCB pel Col·lectiu Mahku (Huni Kuin, Brasil), Elías Mamallacta (Kichwa, Equador), Olinda Silvano i Cordelia Sánchez (Shipibo-konibo, Perú) i Rember Yahuarcani (Uitoto, Perú) i les fotografies i els muntatges audiovisuals d’Andrés Cardona o la instal·lació artística de Nereyda López i Santiago Yahuarcani (Uitoto, Perú).

L’exposició també inclou la construcció d’una ‘maloca’, que és un espai de coneixement utilitzat pels indígenes, així com espais en els quals es poden escoltar els sons i les músiques de l’Amazònia i fins i tot olorar-ne el seu territori.

Així mateix, ‘Amazònies. El futur ancestral’  també s’ha volgut allunyar “d’una visió folklòrica o fatalista” de la vida a l’Amazònia.

<strong>Col·laboradors</strong>

‘Amazònies. El futur ancestral’ compta amb la col·laboració d’experts de la regió amazònica indígena, com Jõao Paulo Barreto, Eliane Brum, Emilio Fiagama, Lilian Fraiji, Valério Gomes, Nelly Kuiru, Eduardo Neves, Daiara Tukano, Rember Yahuarcani i Joseph Zárate, i la participació del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de la UPC, la Fundación Ernesto Ventós i la Fundació VIST.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió