ACN Castellbisbal – El festival NYS Polígon Arts de Castellbisbal arriba a la seva quarta edició. La programació, que s’allargarà un mes, inclou una dotzena d’instal·lacions que fusionen indústria i cultura a partir de creacions artístiques fetes amb materials procedents de les empreses dels polígons. A més, s’han programat una vintena d’activitats culturals, com cinema, música o circ, també ambientades i vinculades a l’entorn industrial. Al marge d’aquesta temàtica, el festival compta amb un reportatge de l’ucraïnès Roman Poliakov, refugiat a Castellbisbal i que va formar part del primer grup de fotoperiodistes en entrar a pobles i ciutats devastats a l’entorn de Kiev després de la retirada de les tropes russes.
La quarta edició del NYS, de fet, arrenca aquest dijous amb la inauguració de l’exposició de Poliakov, ‘El retorn: entre l’esperança i la devastació’. Són imatges de com van quedar pobles com Bucha, Irpen, Borodyanka, Motyzhin o la ciutat de Chernigov, a Ucraïna, l’abril de 2022 quan l’exercit rus es va retirar de la zona.
El director del festival, Albert Gusi, assegura que és un projecte “dur” que inclou “imatges de destrucció mort i drama”, però que a la vegada serveix per “reflexionar al voltant de la pau”. La seva presència al NYS, diu, s’entén com una “finestra” perquè Poliakov expliqui el patiment del poble ucraïnès des de la seva ‘nova’ casa.
Si bé l’exposició sobre la guerra té lloc al centre cultural del municipi, el gruix de les instal·lacions i activitats es traslladen als polígons industrials. És de, fet, l’essència d’un projecte que vol “vincular industria i cultura a partir de la complicitat entre artistes i empreses”.
D’aquesta manera, cadascuna de les obres està directament relacionada amb la producció de l’empresa que hi col·labora. “Els materials es posen a disposició dels artistes perquè generin un nou discurs, un nou objecte”, detalla el director del NYS.
Així és com l’artista Laia Soler converteix peces de cotó en espais de reivindicació del sector tèxtil. A ‘Fade in’, Soler juga a fer emergir allò que no és visible a primera vista dels productes industrials i els processos que viuen els materials fins a arribar a l’usuari, tot especulant sobre què dirien si poguessin parlar.
A més de Soler, el festival compta amb noms destacats com Ferran Ferrer, Eulàlia Llopart o Mayra Martell, però també compta amb dosis importants de talent local. En aquest sentit, alumnes de l’Institut Castellbisbal han convertit un contenidor per als transport marítim de mercaderies en un mural per fer grafits.
El seu projecte, ‘Electromar’, explica com la balena blava, el tauró blanc, el marlí blau o els cavallets de mar són capaços de conviure en un món ple de canvis. Com ells, també participen del festival, alumnes d’altres centres escolars o el grup de biòlogues locals Ècdisi.
En total, la iniciativa compta amb la participació de 18 empreses i 62 artistes, ja que a més de les instal·lacions artístiques la programació es completa amb una mostra de llibres, tallers, cinema, concerts o diferents espectacles. Destaca un espectacle de circ que té com a protagonistes grues industrials de gran tonatge.