ACN Barcelona – Una cinquantena de vetlladores d’escoles públiques catalanes s’ha concentrat a les portes del Departament d’Educació per exigir la internalització del servei. La protesta l’ha convocat el sindicat CCOO per denunciar que aquest “és un sector precaritzat i molt feminitzat”. Els participants han afirmat que la internalització suposaria que els 3.700 professionals actuals esdevinguessin personal laboral “guanyant estabilitat” perquè passarien a fer jornades fixes de 37,5 hores. D’aquesta forma, han dit, s’augmentarien un 80% les hores d’atenció directa als infants amb necessitats. Alhora, tindrien accés a reunions de claustre i al diagnòstic dels nens i nenes, de manera que podrien donar una resposta més efectiva i treballar en equip.
Les vetlladores s’han concentrat amb pancartes i xiulets i han cantat proclames a favor de la internalització i per reclamar que la nova consellera d’Educació Esther Niubó, escolti les seves reivindicacions. Així mateix, han llegit un manifest que han entregat als responsables de la conselleria, tal i com ja van fer l’any passat.
La portaveu de les vetlladores de CCOO, Laia Martínez, ha explicat que el sector es troba en una situació “precària” en ser un servei externalitzat amb condicions laborals que canvien “d’un curs a un altre” i jornades laborals que “poden veure’s reduïdes de forma sobtada”.
Ha assegurat que per resoldre aquesta situació i avançar cap una veritable escola inclusiva és imprescindible que aquests professionals passin a ser personal laboral del Departament d’Educació: “Estem aquí per demanar que s’internalitzi el servei perquè considerem que d’aquests forma se solucionarien la majoria de problemes que tenim”, ha afirmat.
Ha exigit contractes estables amb jornades senceres que permetin a aquests treballadors tenir “una vida digna i un futur segur”. Ha detallat que amb la internalització es posaria punt i final a la “inestabilitat” laboral del col·lectiu perquè passaria a fer 37,5 hores a la setmana i “cada setembre sabria en quines condicions torna a les escoles i amb quins drets”. D’aquesta forma, ha apuntat, les plantilles serien molt més estables i s’asseguraria que les hores de menjador quedessin cobertes.
En aquest mateix sentit, el sindicat ha destacat la necessitat que aquests professionals tinguin un “salari just” que reflecteixi la responsabilitat i la complexitat de la seva feina, i que es revisi i s’ajusti la seva categoria laboral.
<strong>Major coordinació i treball en equip</strong>
En una altra ordre de coses, Martínez ha assenyalat que la internalització també permetria que les vetlladores tinguessin accés al diagnòstic dels infants als quals atenen i que poguessin participar en les reunions de claustre. “Tot plegat milloraria l’atenció que oferim a aquests nens i nenes i alhora fomentaria el treball en equip”, ha manifestat.
<strong>Increment d’un 80% de les hores d’atenció a alumnes amb necessitats </strong>
Martínez ha explicat que d’acord amb un informe de la Federació d’Educació de CCOO, la internalització suposaria un increment del 0,8% del pressupost del Departament d’Educació i implicaria que les auxiliars passessin a ser educadores i que les vetlladores, que ara estan externalitzades, esdevinguessin personal laboral de la conselleria.
Amb la regularització de les 3.700 vetlladors i vetlladores que es calcula que hi ha actualment a tota Catalunya, tots aquests professionals passarien a fer 37,5 hores, el que, al seu torn, suposaria que les hores d’atenció a infants amb Necessitats Educatives Especials (NEE) s’incrementaria un 80%, passant de les 93.000 hores actuals a prop de 180.000 hores.
La proposta del sindicat contempla una segona fase en què, un cop internalitzat, el personal vetllador es re-classificaria com a Educador d’Educació Especial, amb un període de formació i certificació d’experiència de quatre anys.