Edició 2210

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 13 de agost del 2024
Edició 2210

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 13 de agost del 2024

Una campanya anticipada o més dificultosa, entre els reptes que assumeixen empreses de control de plagues de Ponent

|

- Publicitat -

ACN Lleida – Les empreses de control de plagues han d’adaptar-se cada any als reptes derivats de la proliferació d’insectes i els fenòmens meteorològics. L’empresa que gestiona la població de mosquits a Lleida va avançar enguany l’inici dels treballs preventius atès que l’activitat dels insectes també va anticipar-se en comparació a altres anys. Això fa que ja acumuli més dies de servei dels que serien habituals. Altres empreses del sector que operen a Ponent han detectat que la presència de xinxes o paneroles de clavegueram tendeix a créixer lleugerament al territori. Això comporta problemàtiques com que aquest tipus de panerola entri més als domicilis. Alhora, cada any és més difícil controlar-ne la població per la seva resistència als tractaments.

L’empresa contractada per la Paeria de Lleida per fer el control de mosquits a la ciutat, Arimat SL, va anticipar a l’abril els treballs preventius que tradicionalment començaven al maig. El motiu és que van detectar que l’activitat dels insectes havia començat abans de l’habitual, a conseqüència de la calor que va fer durant aquella època, ha recordat la tècnica del servei, Mariel Morales. Més endavant, “l’inici de l’estiu va ser força plujós en comparació als últims anys a la ciutat i actualment també poden caure precipitacions aïllades, la qual cosa pot afavorir la proliferació de larves”, ha dit Morales. “Tot i que utilitzem un producte molt efectiu i durador, aquest pot perdre eficàcia si pateix un excés d’aigua per pluges o altres factors. Davant d’aquesta situació, hem de reforçar i agilitzar els tractaments per garantir l’eficiència de les actuacions”, ha expressat. A més, “també incrementem els controls per detectar si hi han aparegut llocs on s’hi podrien fer larves”, ha afegit. En concret, l’empresa porta a terme tractaments larvicides a la xarxa d’embornals, fonts, basses i llocs amb aigua estancada al municipi.

Publicitat

A més, una vintena de trampes situades en llocs estratègics de la ciutat és un dels sistemes complementaris que es fan servir per controlar-hi la població d’aquests insectes. Mitjançant aquest mètode, es pot monitorar les espècies que hi ha a cada zona per determinar l’eficàcia dels tractaments. Preguntada per si s’ha detectat un augment de la població de mosquits, Morales ha considerat que el municipi té “més o menys” la mateixa incidència en cada campanya. “Sobretot, fem molta vigilància a la incidència del mosquit tigre”, ha comentat la tècnica.

El servei té el doble repte d’evitar les molèsties que generen els mosquits als veïns i alhora mantenir la quantitat d’aquests insectes que és ecològicament recomanable, ja que són l’aliment de moltes altres espècies, com ocells o ratpenats. La campanya s’allargarà fins a finals d’octubre, tot i que també s’atendran incidències fora d’aquest període.

<strong>Més incidència d’alguns insectes</strong>

D’altra banda, el director tècnic de l’empresa AC Plagues Urbanes de Lleida, Ignasi Rivadulla, ha detectat que les paneroles de clavegueram són cada vegada més presents als municipis de Ponent i això comporta que se’n trobin més dins de les llars. Alhora, també són més resistents als tractaments que les empreses del sector poden utilitzar d’acord amb les normatives vigents i això fa que s’hagin de fer més actuacions que abans per erradicar-les.

“Actualment, s’han prohibit molts productes, les restriccions van augmentant i la panerola té més resistència i població en cada campanya, per la qual cosa cada vegada és més difícil controlar-les, sobretot al clavegueram, i és un problema més gros”, ha alertat Rivadulla.

D’altra banda, el director tècnic ha dit que les xinxes que viuen dins de les cases experimenten “una variació de temperatura relativament estreta”, fet que afavoreix que es puguin “desenvolupar durant tot l’any”.

En aquest sentit, ha avisat que és una plaga que ha registrat un “creixement bestial” de població en els últims quinze anys i que va a l’alça. “Segur que hi haurà un increment de tractaments per aquesta plaga, ja que va a més cada any”, ha expressat.

<strong>Mesures als habitatges</strong>

Davant d’aquest escenari cada cop més advers, els tècnics de les dues empreses han subratllat la importància d’aplicar mesures de prevenció als domicilis per evitar-hi la intrusió dels insectes. A banda de les mosquiteres, es recomana col·locar filtres als desaigües o altres connexions amb el clavegueram, així com revisar les canonades dels edificis que puguin tenir forats. També cal tenir en compte que la via d’entrada pot ser a través de productes infestats com paquets o caixes, entre altres.

<strong>”Multiplicar esforços”</strong>

Amb tot, el president de l’associació de veïns de Ciutat Jardí, Ramir Bonet, ha dit que “la problemàtica dels mosquits és recurrent a totes les ciutats, però en un barri tan enjardinat com el nostre, la seva presència es multiplica”. A més, Bonet ha dit que les característiques de la zona també afavoreixen la presència de coloms i tudons, “els excrements dels quals fan malbé les terrasses, plaques solars o el paviment de cases i carrers”, ha lamentat. “Considero que el consistori hauria de multiplicar els esforços per, almenys, controlar una mica més aquestes plagues”, ha conclòs.

En la mateixa línia, el president de l’Organització de Veïns de Pardinyes (Orvepard), Joan Torné, ha recordat que el barri ja fa molts anys que ha de conviure amb la problemàtica dels mosquits. Especialment, ha lamentat les molèsties que provoquen a les instal·lacions esportives i ha sol·licitat solucions alternatives a les vigents. També s’ha mostrat preocupat per algunes rates que ha pogut veure als carrers de Pardinyes.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió