ACN Bagà – La vigília de Nadal, el 24 de desembre, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, a l’alt Berguedà, celebren la Fia-faia, un ritual que té similituds a d’altres festes que se celebren al Pirineu durant el solstici d’estiu. Que es faci a l’hivern ha fet que sigui una de les festes fallaires més desconegudes del país, però el seu relleu està garantit. Un projecte intergeneracional uneix els fallaires més grans del poble amb els més petits. Els expliquen l’art de crear una faia (torxa), com conservar la festa o, fins i tot, com plantar l’herba amb la que es fabriquen les faies que després es cremen. Llorenç Pedrals, mestre fallaire de 90 anys, és un dels que hi participen. “Estic convençut que aquesta festa no es perdrà mai”, assegura.
Llorenç Pedrals és el fallaire més antic dels Pirineus. Amb 90 anys, encara puja cada any fins al Siti, el punt on, quan el sol s’amaga rere les Penyes Altes de Moixeró, comencen a baixar amb les faies fins al poble, en un recorregut que dibuixa una serpent per la muntanya. “Diuen que és molt espectacular, però jo no ho he vist mai des del poble. Ho ha de ser, és una serp de foc”, subratlla.
Ell és un dels mestres fallaires que ensenyen la tradició als més menuts en un projecte intergeneracional que implica els mestres faiaires del poble i l’escola Galceran de Pinós de Bagà. L’objectiu, segons la directora del centre, Lara Sanz, és que els infants coneguin la tradició. Els ensenyen tot el procés: des que es planta l’herba faiera fins que es construeix la faia que després cremen a la plaça.
Per a l’Eloi, de 6 anys, és una de les festes més boniques. Hi va cada any amb la seva família i explica que li agrada molt cremar la faia. Hi està d’acord la Gisela, de 7 anys, que assegura que el que més li agrada és veure com baixen per la muntanya.
<strong>Dificultat per trobar herba faiera</strong>
Des de fa un temps, a l’hort de l’escola hi ha un espai reservat per plantar l’herba faiera. Es tracta de la ‘Cephalaria Leucantha’, una espècie que es troba en algunes zones de l’alt Berguedà i que, segons els especialistes, cada cop escasseja més per la fal·lera de la Fia-faia. La febre per tenir faia fa que alguna gent recol·lecti l’herba fora de temporada, quan la planta encara és verda. Això provoca que la planta no tingui temps per fer caure les llavors i costi més de regenerar.
Per garantir que tenen suficient quantitat d’herba per fer una faia, els alumnes la planten a l’hort de l’escola sota l’assessorament de Jordi Pou, pagès i fallaire, que els explica tota l’evolució, des que es planta, fins que floreix, un any després, o com es recol·lecta a mitjans de novembre.