Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

Un programa de beques i acompanyament personalitzat ajuda joves amb dificultats socioeconòmiques a superar l’FP

|

- Publicitat -

ACN Vic – La Fundació Impulsa va arrencar el 2015 a Osona un programa d’acompanyament a joves en situació de vulnerabilitat socioeconòmica perquè puguin cursar un cicle de Formació Professional i reduir així l’abandonament escolar prematur. En aquests anys s’ha passat de 15 estudiants becats als 335 joves que s’acompanyen aquest 2024-2025 d’una desena de comarques diferents. En total, més de 650 estudiants ja han participat al programa. La directora de la fundació, Rosa Pujols, explica a l’ACN que un dels pilars fonamentals són els mentors que els acompanyen de manera individualitzada. La Doae és una jove de Manlleu que fa dos cursos que té un mentora: “Sempre ha estat al meu costat i ha cregut en mi, tot i que a vegades ni jo mateixa m’ho creia”.

El cas d’èxit de la Doae no és únic. De fet, segons dades de la pròpia fundació , el 77% dels alumnes que passen pel programa s’acaben graduant. Una xifra molt per sobre de la mitjana catalana, que se situa al 50%. La directora de la Fundació Impulsa, Rosa Pujols, explica que els joves que participen al programa se seleccionen amb criteris econòmics i de motivació per continuar estudiant un cop han acabat l’ESO. De fet, el compromís per seguir estudiant i formant-se és vital per poder participar al programa. Un de cada tres alumnes també tenen un informe de risc social. Generalment el suport que reben de la fundació és per cursar cicles de Formació Professional i millorar la seva inserció laboral.

Publicitat

Aquest suport, que forma part d’un mètode integral propi que han desenvolupat amb els anys, es concreta en una beca econòmica per pagar els estudis, formacions, però també un acompanyament tant a nivell psicològic com pedagògic. Una de les novetats per aquest curs és la incorporació de reforços sobre àrees curriculars amb què tenen més dificultats. També els proporcionen un ordinador portàtil, “avui dia indispensable”, segons la directora.

La perla del programa d’acompanyament, destaca Pujols, és la de la persona voluntària que fa de mentor. Sovint els mentors són persones que treballen o estan vinculades a les empreses que donen suport econòmic a la fundació. La funció del mentor és acompanyar els joves durant tot el curs acadèmic per ajudar-los a desenvolupar la seva autonomia, la seva capacitat crítica i el seu compromís.

<strong>Una relació de win-win</strong>

Les trobades entre el mentor i els jove són molt diverses en funció dels interessos de cada parella. “Sempre intentem trobar-nos en un lloc on ens vagi bé a les dues, en una cafeteria o a l’aire lliure per anar a caminar”, explica la Doae. “Ens posem al dia, comentem com van els estudis i parlem sobre la nostra vida diària. Sempre intentem donar-nos suport mutu”, explica la jove. El que més valora de la mentora és la confiança que li ha fet agafar i com l’ha ajudat a superar les seves inseguretats. També es mostra agraïda amb totes les “eines” que li han proporcionat i que creu que a nivell individual ella sola li hagués estat complica trobar.

Un d’aquests referents per als joves és Toni Cubí, treballador d’una gran empresa del sector del metall a la Vall del Ges. Ell és mentor des de fa tres cursos. En el seu cas, valora molt positivament l’acompanyament que ha pogut oferir. “Més que un tema tècnic o d’ajudar-lo amb les feines de l’escola, l’he ajudat a com organitzar-se i també a proporcionar-li contactes que potser per a ell li seria més difícil d’accedir, com trobar-li una persona que li pogués donar un cop de mà amb el seu treball final”, explica. També relata que amb el temps entre mentor i mentorat s’acaba establint una relació de confiança, “que no és absoluta, però estàs parlant amb algú que no et trairà”.

L’objectiu de la Fundació des dels inicis va ser intentar fer front a la creixent taxa d’atur juvenil i d’abandonament escolar. La idea d’uns quants empresaris d’Osona ha anat calant amb els anys i s’ha anat estenent per una desena de territoris com una taca d’oli, des del Baix Empordà fina a l’Anoia. La idea és seguir exportant el seu programa d’èxit a altres territoris.

La Fundació Impulsa recentment ha incorporat Andrea Carandell, CEO de Benito Urban de Vic, com a presidenta de la Fundació Impulsa. El finançament de la Fundació en el darrer exercici prové en gairebé un 80% de les aportacions que fan les empreses d’àmbit privat. Des dels inicis i fins a l’actualitat s’han invertit un total de 6 MEUR en els territoris d’actuació.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió