ACN Barcelona – Un jutjat de Terrassa ha començat a emetre resolucions judicials adaptades a lectura fàcil per tal de ser compreses per a les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament afectades. Som-Fundació celebra les resolucions referents a dues persones acompanyades per l’entitat que han estat redactades de forma adaptada a les seves capacitats de comprensió amb la col·laboració de l’Associació Lectura Fàcil, que n’ha fet l’adaptació final. La lectura fàcil és una tècnica d’adaptació de textos que segueix criteris de simplificació lingüística i de disseny per fer més comprensibles els documents a persones amb dificultats de comprensió lectora, com ara les persones amb discapacitat intel·lectual, gent gran o persones nouvingudes.
Aquest tipus d’adaptació no només facilita la comprensió, sinó que també fomenta l’autonomia personal i l’exercici dels drets de la ciutadania.
Les resolucions judicials adaptades a la lectura fàcil tenen un disseny senzill, amb molts espaiats, requadres, negretes i numeracions, amb preguntes i respostes que indiquen i concreten cada apartat de la resolució, qui ha pres la decisió, com s’ha pres i què implica. També es defineixen alguns termes jurídics com interlocutòria, mesures de suport, òrgan judicial, demandant, ministeri fiscal, tutor legal o advocat.
Aquest avenç coincideix amb la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat el passat 3 de desembre que enguany, precisament, ha posat l’accent en la necessitat de desplegar l’accessibilitat cognitiva. Dincat, entitat que agrupa organitzacions en defensa de les persones amb discapacitat intel·lectual, recorda que garantir aquesta dimensió de l’accessibilitat és clau per facilitar la inclusió social i la participació plena en la comunitat.
Som-Fundació considera que la recepció de les primeres interlocutòries adaptades suposa un pas fonamental en l’aplicació efectiva de la reforma del Codi Civil català, que posa l’accent en el suport a la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat.
Josep Tresserras, gerent de Som-Fundació i representant de Suport a la Capacitat Jurídica de Dincat, destaca que “rebre documents judicials adaptats en lectura fàcil és una fita històrica en la lluita per garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest tipus d’adaptació és essencial perquè les persones puguin comprendre decisions tan rellevants com les que afecten les mesures de suport, un aspecte fonamental per a la seva autonomia i inclusió”.
Som-Fundació és una entitat sense ànim de lucre que dona suport en l’exercici de la capacitat jurídica a persones amb discapacitat residents a Catalunya, especialment a la província de Barcelona i de Lleida. Actualment dona suport a 824 persones.