Edició 2309

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 20 de novembre del 2024
Edició 2309

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 20 de novembre del 2024

Un estudi del CSIC proposa gestionar la pesca basant-se en els ecosistemes i no en les espècies individuals

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), en col·laboració amb l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO-CSIC), ha elaborat un nou informe que subratlla la urgència de transformar el model actual de gestió pesquera, incloent-hi la producció, distribució i consum de recursos d’origen marí, per garantir-ne la sostenibilitat a llarg termini i una distribució més justa dels beneficis generats. Concretament, l’informe posa de manifest la necessitat d’adoptar un model de gestió pesquera basat en ecosistemes en lloc d’espècies individuals, que tingui en compte les interaccions complexes entre aquestes i el seu entorn.

Segons els autors, aquest enfocament permet millorar la salut i la resiliència dels ecosistemes marins i complementa les estratègies tradicionals, que no sempre són suficients. A més, es proposa una visió holística dels oceans que consideri la globalitat dels ecosistemes marins, incloent-hi els hàbitats, la biodiversitat i els processos ecològics que els mantenen, així com el conjunt d’activitats econòmiques que s’hi desenvolupen, des de la producció del recurs fins a la seva distribució i consum. 

Publicitat

“Aquesta perspectiva integral és fonamental per revertir la degradació dels ecosistemes marins i assegurar-ne la recuperació, contribuint així a la preservació dels serveis que proporcionen a la societat”, assegura Marta Coll (ICM-CSIC), autora de l’estudi.

<strong>Recerca i distribució equitativa dels beneficis</strong>

L’informe també destaca la importància de la recerca científica com a base fonamental per al desenvolupament d’eines i estratègies innovadores que permetin una gestió més efectiva i sostenible dels recursos marins. A més, recalca la necessitat de garantir cadenes de valor més equitatives i transparents, assegurant així que els beneficis arribin de manera justa tant a les comunitats locals com als treballadors del sector.

“Cal una distribució més justa dels beneficis que genera la pesca i l’aqüicultura. No podem parlar de sostenibilitat només en termes ambientals, sinó que també cal incloure la justícia social i econòmica. Els beneficis d’aquests sectors han de ser equitatius i transparents per a les comunitats locals i els treballadors”, apunta en aquest sentit Miquel Ortega (ICM-CSIC), un altre dels autors de l’informe.

<div>

Finalment, el document fa una crida als governs, empreses i a la societat civil perquè col·laborin en la implementació de mesures urgents de producció, distribució i consum que assegurin la salut dels oceans i un futur sostenible per a les pròximes generacions. Aquestes accions són essencials per contribuir a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment aquells relacionats amb la protecció de la vida submarina i la lluita contra el canvi climàtic.
</div>

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió