Edició 2191

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de juliol del 2024
Edició 2191

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de juliol del 2024

Un estudi de la URV apunta que cal més especialització dels professionals ebrencs al sector serveis

|

- Publicitat -

ACN Tortosa – L’Informe d’Economia Local i Regional de les Terres de l’Ebre del 2023 elaborat per la Càtedra d’Economia Local i Regional (CELiR) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) apunta que cal més especialització dels professionals del sector serveis, especialment els vinculats a l’economia del coneixement. En diferents àmbits d’aquest sector la regió està per sota de la mitjana catalana pel què fa al nombre de professionals i activitat econòmica generada. “Hi ha camp per córrer”, ha manifestat Miquel Àngel Bové, director de la càtedra. En canvi, l’agricultura ebrenca té un pes superior al de la mitjana del país pel què fa al nombre de treballadors, ja que s’hi dediquen el 6,1% del total, quan la mitjana catalana és del 0,9%.

L’informe ha recollit algunes de les principals dades econòmiques elaborades per administracions i empreses i n’ha extret conclusions. “El 2023 ha estat marcat per la consolidació de la recuperació econòmica, amb una tendència positiva en diversos indicadors econòmics respecte anys anteriors”, ha apuntat Bové. Entre aquests hi ha el creixement d’un 2,1% de l’ocupació i la caiguda de l’atur del 6,4%. “La tendència és bona però encara queda marge de millora”, ha afirmat. El director també ha posat en valor un augment demogràfic de quasi 2.800 habitants, que fan que la regió arribi a les 184.500 persones.

Publicitat

Més enllà del pes de l’agricultura en l’ocupació ebrenca, Bové ha destacat també que el sector industrial representa el 37,9% del Valor Afegit Brut (VAB) de les Terres de l’Ebre -dades de 2022-. Un percentatge molt superior al de la mitjana catalana, que se situa en el 20,2%. En aquest sentit, l’energia té un pes rellevant, especialment a la Ribera d’Ebre, on representa el 75% del VAB total de la comarca.

Amb tot, el director del Campus Terres de l’Ebre de la URV, Xavier Ferré, ha remarcat que en el sector serveis “els índex d’especialització estan per sota de la mitjana de Catalunya”. “Hem de ser capaços de retenir el talent. Com a URV estem preocupats per això i potser farem estudis específics per mirar quin impacte tenen les nostres titulacions al territori”, ha avançat. I ha afegit que anys enrere van detectar “mancances en el nivell formatiu” de sectors de la societat i que fan que les Terres de l’Ebre estiguessin per sota la mitjana del país pel que fa al percentatge de persones amb titulacions universitàries. Una situació que no s’ha corregit.

Bové ha concretat que falten perfils especialitzats en professions com activitats administratives, immobiliàries, financeres, d’assegurances, transports, informació i comunicació, artístiques, científiques o tècniques.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió