Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

Un diàleg intergeneracional entre Miró i artistes nord-americans, plat fort del 50è aniversari de la Fundació Joan Miró

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Fundació Joan Miró celebra el 2025 el 50è aniversari amb una programació especial amb diverses exposicions, en la qual destaca la mostra ‘Intercanvis. Miró i els Estats Units’, una exposició que proposarà un diàleg intergeneracional entre Joan Miró i artistes nord-americans com Jackson Pollock i Mark Rothko. La celebració dels 50 anys començarà el 10 de juny amb l’exposició ‘Pintar el cel. 50 anys d’històries de la Fundació Miró’. Per altra banda, el Tokyo Metropolitan Art Museum acollirà de l’1 de març al 6 de juliol, una gran mostra antològica dedicada a l’artista català titulada ‘Joan Miró’.

El director de la Fundació Joan Miró ha destacat que en aquests 50 anys s’han consolidat com a institució. “Volem reconèixer que seguim la voluntat de Joan Miró, esdevenir un centre d’art obert i accessible a tothom i celebrar que seguim teixint vincles amb altres institucions, empreses i particulars, que fan créixer i expandir el propòsit de la Fundació. Volem commemorar el nostre compromís amb l’art i la comunitat i amb tota la ciutadania i reivindicar el compromís amb el teixit cultural emergent i pioner”. Sota el lema ‘Per a la gent del demà’, la celebració del 50è aniversari començarà el 10 de juny del 2025 i acabarà el 10 de juny del 2026.

Publicitat

Ana Ara, directora de l’àrea artística de la Fundació Joan Miró, relata que han ideat una programació que té com objectiu reforçar la seva singularitat i reafirmar els valors que els defineixen com a institució.

L’exposició ‘Pintar el cel. 50 anys d’històries de la Fundació Miró’ obrirà oficialment la celebració el 10 de juny del 2025, coincidint amb el mig segle de la inauguració del museu. Aquesta mostra oferirà un relat sobre les circumstàncies i les persones que van impulsar la modernitat a Catalunya, amb un èmfasi especial en Joan Prats, que va ser clau per a la creació del Centre d’Estudis d’Art Contemporani (CEAC). L’exposició reflexionarà sobre el desig compartit per Miró, Prats, Sert i el grup del Club 49 de crear un espai cultural progressista i internacional a Barcelona.

<strong>‘Intercanvis. Miró i els Estats Units’</strong>

Entre les propostes que formaran part de la programació, destaca ‘Intercanvis. Miró i els Estats Units’, una exposició organitzada per la Fundació Joan Miró i The Phillips Collection (Washington). La mostra desplaçarà el focus habitual sobre França per situar els Estats Units com “un eix central en l’evolució artística de Miró”. Aquesta nova narrativa no només revisitarà el llegat de Miró, sinó que també destacarà la rellevància de moltes dones artistes de l’època, ha destacat des de la Fundació.

La selecció constarà d’unes 160 obres, tant de col·leccions nord-americanes i europees com del mateix fons de la Fundació Joan Miró, i inclourà obres tant de Miró com d’artistes de diverses generacions com Louise Bourgeois, Helen Frankenthaler, Lee Krasner, Arshile Gorky, Alice Trumbull Mason, Jackson Pollock i Mark Rothko, entre d’altres.

<strong>Col·lecció</strong>

La Col·lecció de la Fundació Joan Miró comprèn tota la trajectòria artística de Joan Miró a través de més de setanta obres. Per commemorar el 50è aniversari, s’han dissenyat tres exposicions: la primera, ‘Sota les capes de Miró: una investigació científica’, permetrà conèixer amb detall els tipus de pigments que l’artista utilitzava, i es podrà visitar a l’abril. La segona, ‘Joan Miró: galeria d’antiretrats’, una selecció de gravats de gran format i pintures de la darrera època de Joan Miró, i es podrà veure al juliol. Finalment, a l’espai expositiu Obrir l’arxiu, es presentarà la mostra ‘Miró: suports improvisats’, centrada en la diversitat de materials que l’artista feia servir per retenir idees embrionàries.

<strong>Tokyo Metropolitan Art Museum</strong>

El Tokyo Metropolitan Art Museum acollirà de l’1 de març al 6 de juliol, una gran mostra antològica dedicada a l’artista català titulada ‘Joan Miró’. L’exposició, comissariada per la Fundació Joan Miró i el Tokyo Metropolitan Art Museum, aplegarà un centenar d’obres que comprendran tota la trajectòria artística de Miró: els inicis a Barcelona, la seva època al París de les avantguardes i les influències que va rebre de les seves estades als Estats Units i al Japó. Es farà de l’1 de març al 6 de juliol. “Serà la mostra més important de l’artista a Japó des de fa més de 60 anys”, ha indicat el director de l’equipament.

S’han presentat altres exposicions com per exemple ‘Entre dos patis. El pas de Fina Miralles, Susana Solano i Eva Lootz per l’Espai 10’, una mostra comissariada per Martina Millà que homenatja tres artistes que van exposar a l’Espai 10 de la Fundació en les dècades de 1970 i 1980. L’exposició farà una reconstrucció de les mostres següents: Paisatges (Fina Miralles, 1979), Escultures i dibuixos (Susana Solano, 1980) i Arenes (Eva Lootz, 1986).

‘Nous talents del videoart asiàtic’ presentarà les peces audiovisuals de l’artista taiwanès Musquiqui Chihying i l’artista indonesi Timoteus Anggawan Kusno, i el nou cicle de l’Espai 13, ‘com des d’aquí’, comissariat per Carolina Jiménez, reflexionarà a través de quatre exposicions sobre els vincles entre creació i lloc, i sobre el significat de conceptes com ‘casa’, ‘comunitat’ i ‘pertinença’.

La Fundació Joan Miró desenvolupa també un ventall ampli d’activitats adreçades sobretot a famílies i a centres educatius. Pel que fa a les escoles, la Fundació ofereix visites dinamitzades, tallers i itineraris autònoms, i forma part, entre altres, del programa ‘En residència: artistes als instituts’, coordinat per l’Institut de Cultura i el Consorci d’Educació de Barcelona.

<strong>Premi Joan Miró</strong>

El 8 de maig del 2025 es coneixerà el guanyador o guanyadora de la 9a edició del Premi Joan Miró, el guardó internacional de periodicitat biennal.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió