ACN Barcelona – ‘Corto Maltés: La línia de la vida’, el dissetè volum de la saga del personatge d’Hugo Pratt, mostra un Corto Maltés més madur, que té entre 40 i 50 anys, i que com ha detallat el guionista Juan Díaz Canales “ja no es aquell jove que viu aventures”, sinó que “es va fent gran”. En aquesta ocasió, el protagonista viatja a Mèxic a finals dels anys 20 del segle XX i es veu immers en la Guerra dels ‘Cristeros’. El còmic, publicat per Norma Editorial, és el cinquè de la saga de Corto Maltés del tàndem format pel guionista Juan Díaz Canales i el dibuixant Rubén Pellejero.
Juan Díaz Canales ha explicat que a partir del volum anterior de Corto Maltés, ‘Nocturn berlinès’, hi ha un canvi en la manera com els dos autors s’enfronten al personatge. “És una etapa diferent en el sentit que fins a ‘Nocturn Berlinès ens vam ocupar d’omplir forats en la cronologia del personatge i a partir d’aquí ens hem introduït en un terreny inexplorat per Pratt, ja que és un Corto Maltés madur i que s’allunya d’aquell món romàntic que s’acaba amb la Primera Guerra Mundial”. El guionista ha assenyalat que “hi ha poques referències de Pratt sobre aquest Corto Maltés que va dels 40 als 50 anys”.
Díaz Canales ha apuntat que en l’ADN del personatge hi ha el tema del destí i “aquesta fragilitat que té Corto Maltés, tot i ser un heroi”. Ha explicat que el mariner es pregunta si és un heroi o no i assumeix que té moments de covardia. Ha declarat que aprofundeixen en aquesta idea de mostrar “un Corto Maltés que es va fent més gran” i que la línia de la vida, que és el títol de la història, és “una metàfora que es correspon a la realitat de qualsevol ésser humà”.
Ha reiterat que fan èmfasi en el canvi de tendència de l’edat del personatge. “Corto Maltés sent que ja no es aquell jove que viu aventures, sinó que és una persona que ha perdut molts amics pel camí i es troba amb aquesta aventura un personatge que li pot recordar a ell quan era jove”.
<strong>Mèxic</strong>
Juan Díaz Canales ha desgranat que en un primer moment volien explicar una història que tingués lloc durant la revolució mexicana. “Volíem veure a Corto Maltés amb Pancho Villa o Zapata, però quan vaig començar a investigar amb la cronologia del personatge no era possible, ja que durant els anys de la revolució mexicana ell estava en un altre lloc”.
Així mateix, tirant del fil el guionista va arribar en aquesta segona revolució amb la Guerra dels ‘Cristeros’, que li va resultar molt desconeguda perquè era “una guerra civil amb un component religiós”.
En aquesta història, Corto Maltés arriba a Mèxic per encàrrec de Boca Daurada per fer-se amb unes petites estàtues de jade que l’arqueòleg nord-americà Edward Herbert Thompson ha trobat a les ruïnes maies de Chichén Itzá. La missió, que en un principi semblava pacífica, es complica quan Corto Maltés es veu arrossegat a la Guerra dels ‘Cristeros’.
<strong>Portada</strong>
Rubén Pellejero ha apuntat que una de les novetats és la portada que presenten a Corto Maltés sense la seva roba típica i habitual de mariner. “Per una vegada hi ha el factor de novetat i de presentar al lector una portada que surt d’allò habitual”, ha dit. Pellejero ha reconegut que té “un component arriscat” perquè fa servir la imatge d’un Corto Maltés poc habitual.
<strong>Nou àlbum del personatge</strong>
El guionista ha explicat que ja estan treballant en un nou àlbum del personatge. “Corto Maltés és un aventurer i nosaltres també, no sabem què passarà i anem àlbum per àlbum”, ha assegurat.