Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

Trapero diu que el 8 d’agost es va fer ús del gas pebre perquè “accions violentes” van comprometre la línia policial

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El director general dels Mossos, Josep Lluis Trapero, ha respost a l’Assemblea Nacional Catalana que el dispositiu del 8 d’agost, dia del ple d’investidura, es va fer ús del gas pebre a l’exterior de la Ciutadella perquè es van produir empentes i “accions violentes” que van comprometre la funció de contenció de la línia policial. Trapero ha respost l’ANC a través d’una carta, que ha avançat ‘elnacional.cat’ i a la que ha tingut accés l’ACN. En primer lloc, explica que, en base a les informacions facilitades pels comandaments policials, es va optar per tancar el perímetre del parc “per garantir l’accés exclusiu de les persones autoritzades a assistir al Parlament”, la “normalitat democràtica” i per neutralitzar “amenaces” detectades.

Trapero explica que el dispositiu es va establir amb l’objectiu que el debat d’investidura del nou president a l’interior del Parlament es portés a terme “amb total normalitat”. Això comportava, segons detalla, la necessitat d’implementar un seguit d’accions per neutralitzar i donar resposta “als riscos i les amenaces de diferent naturalesa” detectades per la policia catalana.

Publicitat

En aquest sentit, relata que malgrat la previsió era que les mobilitzacions previstes per aquell dia serien de caràcter pacífic, la complexitat d’actors i individualitats que les composaven, juntament amb l’elevat nombre de persones que es van afegir a les convocatòries, “va motivar que es produïssin episodis de risc”.

En aquest sentit, el cap de la policia explica que es van desenvolupar diverses accions, entre les quals el tancament del parc i establir un perímetre de seguretat al seu interior. Trapero afirma que la planificació de dispositius policials que impliquen tancar la Ciutadella “no són una excepcionalitat” i s’han fet ja abans.

Pel que fa al gas pebre, explica que se’n va fer ús perquè la línia policial de seguretat, formada per agents d’ordre públic, “va rebre múltiples empentes amb la finalitat de trencar-la, per part de persones que volien accedir massivament a l’interior del parc per un dels accessos”.

El cap de la policia prossegueix explicant que, segons els comandaments policials, aquesta acció es va anar repetint i es va “anar agreujant amb accions violentes per part d’algunes persones”, fins el punt que la funció de contenció de la línia policial “va quedar compromesa”. Així, i amb l’objectiu d’impedir  aquest accés “descontrolat” de persones a l’interior del parc, “es va decidir que el mitjà de contenció menys lesiu i indicat per a evitar-lo era l’ús del gas”. Afegeix que es va fer un cop valorades totes les possibilitats i eines policials de que disposava la brigada mòbil. D’altra banda, apunta que dins del parc hi havia una unitat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que va atendre totes les persones que ho van sol·licitar.

El director general de la policia afegeix que entre els efectius desplegats aquell dia hi havia agents de la divisió de Mediació i Diàleg, que van fer gestions amb totes les entitats que s’havien comunicat amb la Direcció General de l’Administració de Seguretat (DGAS) per tal de garantir que el dret de reunió es pogués exercir “amb les màximes garanties de seguretat per a tothom”.

D’altra banda, i sobre la crítica pel contingut i el to de l’informe tramès pels Mossos al Tribunal Suprem pels fets del 8 d’agost, Trapero respon que no li correspon a ell fer cap pronunciament al respecte ja que aquell document responia a un requeriment judicial fet als comandaments responsables del cos policial.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió