Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

‘The employees’ reflexiona al Lliure sobre la relació entre humans i humanoides en una història situada al segle XXII

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – ‘The employees’ reflexiona al Teatre Lliure sobre què significa ser humans a l’era de la Intel·ligència Artificial i indaga en la relació entre humans i humanoides en una història situada al segle XXII. El muntatge és una adaptació de la novel·la de ciència-ficció de l’escriptora danesa Olga Ravn, finalista de l’International Booker Prize 2021, que dirigeix el polac Lukasz Twarkowski. L’obra es podrà veure des d’aquest divendres fins diumenge a la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure de Montjuïc.

El director ha explicat que es basa en un llibre que presenta “unes observacions per descriure la investigació que duen a terme humans i humanoides en una nau espacial”. Ha afegit que presenten “una versió d’autor perquè és molt difícil adaptar aquest text i transformar-lo en teatre”. Joanna Bednarczyk ha estat l’encarregada de l’adaptació i la dramatúrgia.

Publicitat

Al segle XXII, en una nau espacial a milions de quilòmetres de la Terra, treballen junts humans i humanoides. Les seves relacions canviaran quan entrin en contacte amb alguns objectes d’un altre planeta. Twarkowski ha remarcat que aquests objectes estranys que no se sap si són vius o no “tenen una influència molt forta sobre els humans i humanoides”. Es crea, llavors, “una relació triangular entre un objecte, els humans i els humanoides, que estan entremig”.

A partir d’aquí, afegeix, els humanoides “es tornen cada vegada més humans, comencen a somiar i a tenir projectes”. En aquest context, la pregunta és si s’estan tornant humans o és només una percepció que tenen les persones sobre ells.

Ha indicat que en el món d’avui en dia amb el xat GPT un es pregunta sobre què és la vida, les experiències i els sentiments i què passa realment quan els humans es comencen a relacionar amb una matèria que els parla. “Ens preguntem si aquesta matèria existeix de debò” i si senten les emocions, ha assenyalat. Twarkowski ha explicat que han reflexionat molt sobre els humanoides i ho ha comparat amb els actors, que quan estan a l’escenari l’espectador es pot preguntar si senten les emocions que estan interpretant.

<strong>Públic actiu</strong>

Amb ‘The Employees’, la companyia ha assenyalat que Twarkowski i el seu equip continuen “la cerca d’una forma teatral multimèdia original en la qual la imatge, el so i l’acció permetin al públic submergir-se per complet en un món desconegut”. De fet, el director ha remarcat que el públic té molta llibertat, es pot moure per l’espai i fins i tot poden ballar. “L’espectacle canvia segons el públic que ens trobem”, ha indicat.

Per la seva part, l’actor Daniel Dobosz ha explicat que ha estat una experiència particular treballar en aquest muntatge i ha narrat que van aprendre com treballar dins l’espai i l’espectacle i a partir d’aquí van omplir l’espai amb les seves emocions. “Ha estat una experiència nova i molta interessant”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió