Edició 2352

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de gener del 2025
Edició 2352

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de gener del 2025

Tanquen els primers col·legis electorals a la costa est dels EUA mentre Trump i Harris continuen demanant el vot

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Els primers col·legis electorals a la costa est dels Estats Units ja han tancat en una jornada electoral marcada per la divisió i la incertesa sobre les possibilitats del republicà Donald Trump i de la demòcrata Kamala Harris per guanyar. Cap a la una de la matinada (set de la tarda als EUA) han tancat els col·legis a Geòrgia, Indiana, Kentucky, Carolina del Sud, Virgínia i Vermont. Encara queden més de tres hores de votació a la costa oest, així que Trump i Harris continuen demanant el vot fins a l’últim moment en unes eleccions sense favorit per l’empat que prediuen les enquestes. Segons diversos sondejos de mitjans estatunidencs, la salut democràtica del país i l’economia són les principals inquietuds dels votants en aquests comicis.

Les enquestes a peu d’urna de les cadenes CNN, ABC i NBC situen l’estat de la democràcia com la gran preocupació dels votants, seguit del descontentament per la situació econòmica als EUA, on l’alta inflació ha reduït el poder adquisitiu dels ciutadans. Aquesta qüestió és especialment destacada entre els votants de Trump (51%), mentre que la democràcia és més rellevant per als demòcrates. Entorn un 20% de l’electorat republicà i demòcrata mostra interés per la immigració i l’avortament, respectivament.

Publicitat

<strong>Primers resultats </strong>

Trump guanya a Indiana i Kentucky com estava previst, confirmen la CNN i AP. També Harris ja té assegurat Vermont, un estat tradicionalment demòcrata. 

<strong>La cursa per obtenir 270 vots electorals</strong>

Trump i Harris es juguen la Casa Blanca en unes eleccions sense favorit i amb un clima polític d’“alta tensió” per l’enquistament de la polarització política i l’assalt al Capitoli del 2021.

Les eleccions presidencials als EUA són indirectes i es decideixen pels vots electorals o vots al grup “d’electors” de cada estat. Hi ha un total de 538 vots electorals en joc assignats a cada estat en funció de la seva població. Qui guanya en un estat s’emporta tots els seus vots electorals. 

Els estats amb més pes pel nombre de vots electorals són Califòrnia (54), Texas (40), Florida (30) i Nova York (28), però estan entre els estats que ja es consideren clarament demòcrates o Republicans.

Segons el Cook Political Report, que classifica els estats decisius dels comicis, en aquestes presidencials hi ha 20 estats (225 vots electorals) de tendència clarament demòcrata i 25 estats considerats republicans (219 vots electorals). Per tant, els 94 vots electorals dels estats “frontissa” són clau per decantar la balança en favor de Trump o Harris, que necessiten 270 vots electorals per governar els EUA.

El grup d’analistes del Cook Political Report diu que enguany hi ha set estats competitius o “frontissa”: Pensilvània (19) Carolina del Nord (16), Geòrgia (16), Michigan (15), Arizona (11), Wisconsin (10), Nevada (6). A més, el segon districte de Nebraska (1) continua sent competitiu, si bé els demòcrates mantenen l’avantatge.

Abans de l’inici de la votació, els sondejos pronosticaven pràcticament un empat, amb Harris lleugerament per davant de Trump 49% a 48%, segons l’agregador d’enquestes de ‘The New York Times’. L’estret marge d’error tant a les enquestes a nivell del país i com a nivell d’estats afegeixen incertesa als pronòstics.

<strong>Crides a la participació</strong>

Davant d’aquest pronòstics tant ajustats, els dos candidats han fet una crida a la participació fins l’últim moment. ”. A poques hores pel tancament dels col·legis, Trump ha demanat als electors que es mantinguin a la cua per. “Tindrem una gran victòria aquesta nit”, ha promès Trump en un vídeo a TikTok compartit a la plataforma X.

“He sentit que ens està anant molt bé”, ha dit Trump quan ha anat a votar dimarts acompanyat per la seva dona, Melania Trump L’expresident també ha afirmat que reconeixerà una eventual derrota “si les eleccions són netes”.

Harris, al seu torn, va votar anticipadament per correu, i  ha donat aquest dimarts diverses entrevistes a ràdios dels estats més disputats en què ha promès reduir el cost de la vida si és elegida presidenta dels Estats Units. “El dia de les eleccions és aquí. Avui votem perquè estimem el nostre país i creiem en la promesa d’Amèrica. Fes sentir la teva veu”, ha escrit Harris en un missatge a X.

<strong>Nit electoral llarga</strong>

L’empat a les enquestes i el precedent de les últimes eleccions auguren una nit electoral llarga que fins i tot es podria allargar dies com el 2020. La premsa als EUA preveu que Geòrgia, Carolina del Nord i Wisconsin facin un recompte més ràpid, però apunten que en estats clau com Pensilvània i Wisconsin s’allargui fins dimecres, mentre que a Arizona i Nevada poden trigar dies a proclamar un guanyador.

Cada estat compta els vots anticipats en un ordre diferent. En general, els estats al sud-est recompten primer el vot per correu i al nord-est ho fan al final. Així, al llarg de la nit els estats es poden tenyir de colors diferents, blau demòcrata o vermell republicà, i després es pot revertir la tendència a mesura que avancen les hores.

En la primera part del recompte electoral, els EUA mira amb atenció el conegut com a Cinturó de l’Òxid, un conjunt de territoris de la costa est afectats pel declivi industrial i on hi ha diversos estats frontissa com Michigan, Pennsilvània i Wisconsin. Allà va guanyar Trump el 2016, però Biden els va recuperar el 2020.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió