ACN Madrid – Sumar, Podem, ERC i Junts han acordat demanar la creació d’una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats per esclarir “possibles responsabilitats polítiques” en la gestió de la dana que ha devastat el País Valencià. La iniciativa, comunicada aquest dimarts, també vol analitzar la via per millorar els sistemes de prevenció per tal d’evitar els efectes adversos de les inundacions i les riuades en un futur. Altres objectius de l’organisme serien, segons els seus impulsors, determinar els efectes de les retallades aplicades en els serveis d’emergència i la seva influència directa en la resposta a aquest desastre que ha causat més de 200 morts.
La proposta de les formacions sobiranistes i d’esquerres se suma a l’anunci -per part de Carlos Mazón- de crear un ens d’investigació similar a les Corts Valencianes. De fet, el president valencià va reclamar fa setmanes la posada en marxa d’una comissió a la cambra baixa sobre la dana per estudiar el paper de les diferents administracions en la seva resposta, tesis a la que se sumen Sumar, Podem, ERC i Junts.
Tal com consta a l’acord derivat pels grups a la mesa del Congrés, els bjectius de la comissió serien identificar a “tots els responsables amb competències en la gestió de la dana” i “determinar responsabilitats polítiques en les retallades aplicades en els serveis d’emergència i la seua influència directa en la resposta al desastre”. També investigar la gestió i el “retard en la comunicació de les alertes de protecció civil”, especialment en àrees que van rebre les notificacions tard.
D’altra banda, la comissió espera poder analitzar la resiliència de les infraestructures de drenatge i la seva capacitat d’absorció davant episodis de pluges intenses. “S’ha de determinar fins a quin punt les estructures actuals són adequades per a gestionar fenòmens extrems i com la falta d’inversions prèvies pot haver augmentat l’impacte del desastre”, avisen.
En clau humana, la comissió també vol revisar els testimonis d’aquells que es van veure “forçats” a treballar malgrat l’elevat risc que suposaven les riuades, especialment en zones industrials i comercials. També es vol fiscalitzar el tracte que s’ha tingut cap a les víctimes de la catàstrofe per part dels poders públics i establir propostes per millorar la resposta institucional quan hi ha pèrdua de béns o seqüeles sobre la salut.
Entre els darrers objectius de la comissió hi ha també “examinar la resposta del govern valencià i de la resta d’administracions en la gestió, coordinació d’efectius d’emergència i suports diversos per a avaluar el seu nivell d’eficàcia en la gestió de la crisi en les zones més afectades” i valorar possibles modificacions en les legislacions competents en matèria de planificació territorial en les zones inundables.