ACN Brussel·les – El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha defensat que l’aliança “ha d’estar disposada a pagar el preu de la pau” en el seu últim discurs com a dirigent de l’organització abans que sigui rellevat per l’exprimer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte. El dirigent noruec ha fet valdre que durant la dècada que ha estat al capdavant de l’aliança aquesta ha patit “la seva transformació més gran” i ha assegurat que l’organització “està més forta i unida que mai”. En la seva darrera compareixença com a dirigent de l’OTAN, Stoltenberg ha assegurat que Ucraïna “està més a prop que mai” de l’aliança i ha instat els països membres de l’organització a incrementar més enllà del 2% del PIB la despesa en defensa.
“Durant aquests 10 anys hem patit la transformació més gran, hem reforçat les nostres defenses, i hem passat de no tenir soldats preparats a tenir-ne milers”, ha assenyalat. Stoltenberg ha recordat que, en l’última dècada, l’aliança ha estat “qüestionada i declarada en mort cerebral”, tanmateix, ha defensat que en el seu mandat aquesta s’ha convertit “en més important que mai”.
“Hem doblat els nostres recursos i ens hem ampliat cap a més països”, ha fet valdre en referència a la incorporació de Montenegro, Macedònia del Nord, Suècia i Finlàndia. “El 2014 el suport a Ucraïna va ser limitat, ara és massiu”.
En aquest sentit, també ha celebrat que des del 2014 la despesa en defensa dels membres de l’OTAN ha anat incrementant fins a assolir el 2% del PIB en molts dels casos. “Tots els aliats ara investeixen almenys un 2% o tenen plans per arribar-hi aviat”. No obstant això, Stoltenberg ha assegurat que aquesta fita “no és suficient” i ha subratllat que, en el context global geopolític actual i per aconseguir els objectius de l’aliança, aquest percentatge s’ha d’invertir “molt més” que un 2%.
En el seu discurs de comiat, el dirigent noruec ha repassat algunes de les lliçons “apreses” en la seva dècada al capdavant de l’organització i ha afirmat que una de les més importants és que “la llibertat és més important que el lliure comerç”. Stoltenberg ha recordat que Rússia “ha utilitzat el gas com a armament” en la guerra d’Ucraïna i ha demanat “no cometre el mateix error amb la Xina”. “Evidentment, continuarem mantenint relacions amb la Xina, però no hem de confondre els interessos comercials de curt termini amb les necessitats de seguretat a llarg termini”.
Pel que fa a Ucraïna, ha defensat que la manera de fer que Putin “canviï la idea que pot aconseguir els seus objectius en el camp de batalla” és dotar Ucraïna de més armes. “Podem fer que Putin sàpiga que no pot obtenir el que vol per la força”, ha dit. “Ucraïna té el dret de persistir com a una nació democràtica”. En aquesta mateixa línia, ha reiterat que les portes de l’OTAN estan “obertes” i que Ucraïna acabarà unint-se a la resta d’aliats.
Amb tot, Stoltenberg ha defensat que “invertir” en la relació transatlàntica “és l’única manera de guanyar”. “Els europeus han d’entendre que sense l’OTAN no hi ha seguretat per a Europa”.