Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024
Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024

SOS Costa Brava demana revisar “urgentment” els POUM del litoral gironí i prohibir l’edificació en zones inundables

|

- Publicitat -

ACN Girona – Sos Costa Brava demana que es revisin els Plans d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del litoral de les comarques gironines de manera “urgent”. L’objectiu és prohibir l’edificació i urbanització en zones considerades inundables, com marges de rius, rieres, torrents i les zones de desembocadura. L’entitat considera que es tracta d’una mesura necessària per tal “d’evitar qualsevol intervenció especulativa que pugui comportar riscos”. Una mesura que SOS Costa Brava demana després dels efectes “devastadors” de la DANA a València. En aquest sentit, l’entitat mostra la seva solidaritat i assenyala que no es tracta d’una situació “aïllada o inevitable” sinó d’un fet provocat per la “pressió urbanística”.

En aquest sentit, l’entitat entén que aquesta pressió ha comportat un “deteriorament irreversible” provocat per “una mala planificació urbanística i territorial, sense tenir en compte la natura”. SOS Costa Brava alerta que l’ocupació de les ribes de rius, barrancs, torrents i rieres, la urbanització i edificació de les zones inundables, sumat a la ubicació d’infraestructures “mal dimensionades que interrompen els cursos naturals i ocupen les àrees de drenatge” són la principal causa dels efectes de la DANA.

Publicitat

Des de l’associació lamenten que no s’ha tingut en compte en la planificació urbanística i territorial el factor dels riscos naturals, les àrees sotmeses a risc d’inundació ni tampoc el principi de precaució. Per tot plegat, SOS Costa Brava demana a la Generalitat i a la resta d’administracions un “compromís ferm” per tal que no es pugui fer cap construcció en els marges inundables.

Tanmateix, també reclamen la protecció dels boscos i zones forestals per evitar la desforestació. D’aquesta manera, asseguren, es podrà mantenir els sòls protegits i es podrà garantir un bon drenatge de les aigües pluvials.

En un comunicat, l’entitat especifica fins a onze punts del litoral gironí on consideren que la revisió cal fer-se de forma urgent. En concret són les rieres del Mas Llor a Tamariu, la del Canadell a Calella de Palafrugell, la de Tossa de Mar, les dues de Llançà, la de Portlligat, la de Calonge, la de Santa Cristina d’Aro la d’Aubi, la desembocadura de la Tordera, a més de la zona de Riudaura, amb l’ampliació de del Port d’Aro.

En relació a aquest projecte, l’entitat denuncia altra vegada que “vulnera tots els principis de l’urbanisme sostenible” i que també afecta la zona de desembocadura del Ridaura, el front litoral, dunes en pineda i una massa arbrada a primera línia de mar. “Pot arribar a posar en perill i risc la seguretat de les persones”, adverteix SOS Costa Brava.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió