Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

Socialistes i populars defensen la Llei de Serveis Digitals per acabar amb la “impunitat” de grans plataformes com X

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La gran coalició europea formada per populars i socialistes -juntament amb els liberals i els verds- ha iniciat el curs polític a Estrasburg defensant de forma conjunta una aplicació efectiva de la Llei de Serveis Digitals (DSA, per les seves sigles en anglès) per acabar amb la “impunitat” de grans plataformes com X, TikTok o Meta. En un dels primers debats celebrats aquest dimarts al ple, les formacions han criticat la “desinformació” promoguda per aquestes empreses a través de “discursos de l’odi” i “notícies falses” i han subratllat la necessitat que la UE es “protegeixi” davant aquestes amenaces. Per la seva banda, els grups d’extrema dreta s’han referit a la norma com una fórmula per promoure la censura entre la ciutadania europea.

“Les xarxes socials són la nova fórmula per comunicar-se en massa; […] malgrat tot, sovint s’utilitzen per promoure ‘fake news’ i manipular maneres de pensar per desestabilitzar processos democràtics”, ha manifestat l’eurodiputat maltès Alex Agius Saliba, del grup dels socialdemòcrates. Per aquest dirigent, les darreres polèmiques de la xarxa X al Brasil o la proliferació de discursos d’odi al Regne Unit són alguns exemples de la “impunitat” sota la qual actuen aquestes empreses. En aquest sentit, ha destacat que la UE s’ha de “protegir” d’aquestes influències per evitar que les plataformes puguin acabar “monopolitzant” els debats.

Publicitat

En una línia similar s’han expressat els populars, qui a través del seu eurodiputat alemany Andreas Schwab han exigit una implementació “efectiva” de la Llei de Serveis Digitals i una actuació “més àgil” per part de les autoritats europees a les xarxes. “Hem de treballar més perquè la llei europea no quedi en paper mullat”, ha advertit.

També en els mateixos termes s’han expressat els liberals de Renovar Europa, els quals han defensat la llibertat d’expressió com “una de les grans fites” de la UE. “Malgrat tot, hi ha països com la Xina o Rússia que ens volen confondre; hem de combatre la desinformació sense dubtar”, ha manifestat l’eurodiputada alemanya Svenja Hahn.

Pel que fa als Verds, la seva eurodiputada Alexandra Geese ha criticat obertament els algoritmes que fan servir plataformes com Google o TikTok i que promouen “discursos de l’odi” que “afecten negativament la democràcia”, mentre que per grup de l’Esquerra, l’eurodiputada de Sumar, Estrella Galán, ha carregat contra el propietari d’X, Elon Musk, i ha advertit que l’univers en línia no es pot convertir en un “salvatge oest on tot s’hi val”. “De la mateixa manera que hi ha un consens per acabar amb el racisme i la xenofòbia a les escoles o els llocs de treball […] hi ha una majoria democràcia que defensa unes xarxes socials lliures d’odi i discriminació”, ha conclòs.

<strong>Resposta de l’extrema dreta</strong>

En contra de les opinions de les formacions que conformen la gran coalició europea, els grups d’extrema dreta han apuntat a la “hipocresia” de la Unió en aquesta matèria. “De què vol protegir la UE als seus ciutadans?”, ha preguntat l’eurodiputada francesa Virginie Joron, dels Patriotes per Europa, després de recordar l’arrest per part de l’estat francès del fundador de Telegram.

També ha expressat la seva preocupació el grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), els quals han alertat dels mals que pot provocar la “censura preventiva”. Per la seva banda, el grup de l’Europa de les Nacions Sobiranes -encapçalat per Alternativa per Alemanya- ha assegurat que la DSA posa en dubte la llibertat d’expressió. “No podeu decidir de què han de parlar els europeus; nosaltres preferim la llibertat a la censura, preferim a Elon Musk abans que Von der Leyen”, ha resumit l’eurodiputada francesa Sarah Knafo.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió