Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024
Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024

Sis de cada 10 persones asseguren no poder accedir a la fisioteràpia pública, segons el Col·legi de Fisioterapeutes

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un 68% de la població reconeix haver patit en algun moment problemes musculars o articulars però hi ha un 58% que declara no haver pogut accedir a la fisioteràpia del sistema públic tot i haver-ho intentat, segons el segon Baròmetre de la Salut i la Fisioteràpia de Catalunya impulsat pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. Dels catalans que pateixen aquests problemes, un 20% busquen solució directa a la fisioteràpia, un 44% continua anant al metge de capçalera i un altre 20% busca el consell del traumatòleg. Les persones que no poden accedir al sistema públic busquen alternatives: un 80% opta per la consulta privada, mútues o companyies d’assegurances.

En concret, un 56% va a la consulta privada, un 2% més que en el baròmetre de l’any passat; i un 22% va a mútues, mentre que només un 14% va a l’hospital públic.

Publicitat

El Baròmetre de la Salut i la Fisioteràpia s’ha fet a partir d’una enquesta a 2.000 persones d’entre 18 i 65 anys. Els resultats mostren que de mitjana a Catalunya la població va al fisioterapeuta cinc vegades a l’any. En concret, hi ha un 57% hi va entre una i quatre vegades i un 25% hi va entre cinc i deu vegades. Només un 5% reconeix anar-hi regularment, tot i que aquest percentatge puja al 7% entre les dones.

El degà del Col·legi, Ramon Aiguadé, ha explicat que l’objectiu és que qualsevol persona visiti el seu fisioterapeuta un cop l’any com a mínim, encara que estigui sa, per fer un reconeixement global de les seves capacitats i per prevenir possibles problemes en el futur.

De fet, un 97% dels entrevistats consideren que la fisioteràpia hauria de tenir més protagonisme al sistema públic, cosa que per al Col·legi “demostra la necessitat real” i el grau de coneixement sobre aquests tractaments. La valoració dels serveis és un 76% bona o molt bona.

<strong>La lesió muscular és el principal motiu de consulta</strong>

Pel que fa als motius de consulta al fisioterapeuta, un 51% ho fa per lesions musculars i un 44% per temes relacionats amb el dolor. D’altra banda, un 24% diu que hi va per lesió esportiva i un 11% per algun tipus d’accident. Hi ha un 4% de les consultes relacionades amb el sol pelvià i un 2% per problemes respiratoris o també un altre 2% per neurològics.

El Col·legi ha posat en valor l’esforç fet per l’administració per incorporar els darrers anys gairebé 400 professionals a l’atenció primària i comunitària de Catalunya, però ha reivindicat que la població necessita més fisioteràpia, especialment la derivació directa en casos de malalties amb alta prevalença i baixa complexitat, com dolors musculars o articulars. El Col·legi destaca que un molt bon exemple és el mal d’esquena, un dels principals motius de baixa laboral en aquest país, que si s’abordés de manera directa amb fisioteràpia assegura que podria accelerar recuperacions i estalviar recursos a tots els nivells.

De fet, d’entre les persones que no han anat mai a una consulta de fisioteràpia, un 31 % reconeix que és per raons econòmiques.

<strong>La salut mental, la que més preocupa</strong>

La principal preocupació dels catalans pel que fa a la seva salut són actualment els problemes de salut mental, amb un 15%, seguit dels problemes articulars o ossis i els digestius, amb un 14% en ambdós casos. Per darrera hi ha els problemes respiratoris o cardíacs (13%), els problemes metabòlics (12%), els musculars (12%),l els de salut sexual (4%) i els neurològics (4%).

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió