Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024
Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024

Sindicats mèdics de Catalunya, Madrid i Euskadi rebutgen les directrius dels col·legis d’infermeria sobre la sedació

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Els sindicats Metges de Catalunya (MC), Associació de Metges i Titulats Superiors de Madrid (AMYTS) i el Sindicat Mèdic d’Euskadi (SME) han rebutjat que la manca d’anestesiòlegs es pugui suplir amb la transferència de competències a altres col·lectius. En concret, han rebutjat l’acord del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Catalunya que estableix directrius per a les actuacions del personal d’infermeria en els processos de sedació intervencionista i pal·liativa. Les tres organitzacions s’han unit per “defensar la seguretat i la qualitat assistencial davant dels intents unilaterals d’apropiació de competències professionals”. Les tres organitzacions han assegurat que l’acord “no és legal” i han alertat sobre els riscos per als pacients.

El Diari Oficial de la Generalitat va publicar l’acord el 16 de setembre. Aquest estableix les directrius elaborades pel Grup Guia de Treball en Sedació i té per objectiu “estandarditzar les actuacions infermeres en aquest camp, avançar en la seva pràctica clínica i garantir una atenció de qualitat arreu del territori”, segons el Col·legi d’Infermeres.

Publicitat

Els tres sindicats mèdics però han afirmat en un comunicat que l’acord està “mancat de tota validesa jurídica i no comporta cap modificació de les funcions i responsabilitats dels metges i les infermeres en la pràctica de la sedació”. En aquest sentit, han considerat que el Consell de Col·legis d’Infermeries ha volgut “generar confusió” utilitzant el DOGC “per donar una pàtina de legalitat” a un document intern dels mateixos col·legis. “Ni ha estat negociat ni avalat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i molt menys consensuat amb els col·legis mèdics”, han valorat.

Els sindicats han remarcat que la defensa de les competències professionals no és un caprici ni un exercici d’immobilisme, “sinó un acte de responsabilitat davant la tendència a banalitzar actes mèdics”. En aquest sentit, han recordat que la llei d’ordenació de les professions sanitàries delimita molt bé les atribucions de cada col·lectiu professional.

Amb tot, han assegurat que l’acord “no és legal” i han afegit que la seva aplicació “suposaria una temeritat pel que comportaria de risc per als pacients”.

MC, AMYTS i SME donen suport als recursos jurídics que han anunciat tant l’Organització Mèdica Col·legial (OMC) com el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) contra les directrius dels col·legis d’infermeria. Així mateix, traslladen la seva adhesió al comunicat emès per la Societat Espanyola d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor (SEDAR), que recalca que els actes anestèsics són exclusivament mèdics.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió