Edició 2170

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 04 de juliol del 2024
Edició 2170

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 04 de juliol del 2024

Sindicats de Bombers avisen de la “irresponsabilitat” que suposa afrontar la campanya forestal sense tenir el PAGI actiu

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Representants dels sindicats UGT, CCOO, CATAC, CSIF i Intersindical dels Bombers han advertit de la “irresponsabilitat” que suposa afrontar la campanya forestal sense tenir el Pla d’Actuació del Grup d’Intervenció (PAGI) actiu. Ho han explicat en una atenció a la premsa minuts abans de reunir-se amb la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, responsables d’Interior i d’Acció Climàtica per reclamar que es restableixi el document que es va fer públic el 28 de maig i que l’executiu va retirar després de l’allau de crítiques que va rebre per part de les ADF. Així, han alertat sobre els problemes de “coordinació” i els riscos que suposa que les ADF col·laborin en les tasques d’extinció davant incendis cada cop més “virulents i imprevisibles”.

Antonio Del Río, secretari general d’UGT Bombers i sergent del cos, ha recordat que el PAGI és un instrument bàsic per coordinar tots els equips que intervenen en els grans incendis forestals i ha dit que confien que la trobada d’aquests dimarts serveixi per arrancar al Govern el “compromís” que aquest pla es reprendrà. Amb tot, ha lamentat que l’única resposta per part de l’executiu que han rebut en el darrer mes ha estat el “silenci total”. També ha criticat que a la reunió no s’hagi convidat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, tot i ser algú que “té molta rellevància”, ha apuntat.

Publicitat

Del Río ha recordat que les ADF van néixer per fer un paper “inestimable” de suport i prevenció i ha assegurat que el que el PAGI planteja és que tornin a desenvolupar aquestes tasques. “El que no pot ser és que intentin entrar a foc forestal en les mateixes condicions que els equips de Bombers”, ha comentat el representant de la UGT. Així, ha destacat la complexitat dels incendis de tercera generació i ha dit que sovint la tàctica passa per atacar el foc de forma reactiva no proactiva. “Necessitem tenir monitoritzat tot el personal que es troba a la zona crítica i això amb un exercit d’ADF i Bombers Voluntaris no és viable”, ha etzibat.

Per la seva banda, Juan Carlos Celdran, del sindicat CSIC, ha recordat que cada col·lectiu té una tasca i una feina a desenvolupar segons el PAGI: “El que demanem és que es compleixi el que es diu i no es dilati més aquesta maniobra de modificació”, ha considerat. En aquest sentit, ha apuntat que “està molt bé que les ADF col·laborin en la part preventiva” però ha remarcat que “en la part operativa hi ha problemes de coordinació i poden passar accidents importants”. Per tot plegat, ha valorat que “els recursos s’han de destinar a l’extinció i al cos de Bombers”.

<strong>Rebuig de les ADF</strong>

Aquesta trobada arriba després que gran part de les ADF de Catalunya expressessin el seu rebuig envers la nova versió del PAGI. El col·lectiu considera que la proposta que es va donar a conèixer el passat 28 de maig el relega a un “segon pla” i el deixa “a la cua de la intervenció”. Així mateix, apunta que va “en contra de l’esperit del pla Infocat”.  

Segons les ADF, després de l’aprovació del PAGI de 2022 ja van encetar-se un seguit de negociacions amb el Departament d’Acció Climàtica, el Govern i el Parlament, en considerar que el document limitava la seva feina. Tot i que l’objectiu d’aquestes converses era “revertir el text i integrar les ADF amb el suport a l’extinció”, han lamentat que la nova proposta “no va en la línia treballada en els darrers mesos”. 

Han recordat que fruit d’aquestes negociacions es va aconseguir una actualització del pla Infocat en aquest sentit i es va arrencar el compromís de diverses forces polítiques al Parlament per tirar endavant una actualització de la normativa vigent. 

ADF d’arreu del territori van concentrar-se a la plaça Sant Jaume el passat 7 de juny per reclamar un nou pAGi que reculli totes aquestes demandes. 

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió