ACN Barcelona – Un 71,1% dels economistes creuen que “no és factible” el pla del Govern que planteja crear 50.000 pisos públics d’aquí al 2030. Així ho revela una enquesta del Col·legi d’Economistes de Catalunya, que constata que una majoria dels professionals són “pessimistes” i el veuen amb “desconfiança”. L’estudi assenyala que un 82,2% dels enquestats opinen que el nivell de col·laboració publicoprivada és “baix” i defensen que només amb un “gran increment” es podria assolir el full de ruta en matèria d’habitatge del Govern, que per si sol “no té prou múscul” per assumir-lo. Ressalta també que les dificultats d’accés als immobles irrompen com el tercer principal problema de l’economia catalana i entren per primer cop en el llistat.
L’enquesta feta durant les primeres setmanes de novembre a 600 col·legiats mostra “optimisme” cap a la situació econòmica. En concret, en una escala de l’1 al 10 els economistes puntuen amb un 5,77 l’índex de confiança cap a l’economia catalana i amb un 5,58 l’espanyola. En ambdós casos les xifres representen els millors nivells en gairebé dues dècades i se situen per primera vegada en nivells anteriors a la crisi del 2008, segons ha ressaltat el Col·legi d’Economistes. L’ens atribueix les perspectives positives a l’evolució favorable del PIB, les dades d’ocupació, la baixada dels tipus d’interès i la moderació de la inflació, entre altres.
<strong>La Copa Amèrica “no ha estat a l’altura” de les expectatives</strong>
L’enquesta també inclou dades per demarcacions. A Barcelona s’ha preguntat per l’impacte de la Copa Amèrica i destaca que un 61,8% dels enquestats considera que l’impacte de la competició “no ha estat a l’altura” de les expectatives. En aquest punt, el degà del Col·legi d’Economistes, Carles Puig de Travy, ha assegurat que “és un fet” que no s’han complert les xifres previstes de visitants. Tot i això, el directiu ha recordat que no es coneixen els resultats econòmics de la competició, a l’espera que els publiqui l’estudi encarregat a la Universitat de Barcelona (UB).
A la resta de demarcacions, ressalta que a Girona, un 67,7% dels professionals menciona la necessitat de construir més dessalinitzadores. A Lleida, el 55,8% dels enquestats manifesta que l’excés de burocràcia és el principal factor que limita la competitivitat en les empreses de la zona i a Tarragona, el 41,5% dels economistes identifiquen la manca d’inversió pública en infraestructures com el principal obstacle per al desenvolupament de l’economia local.
<strong>Divisió sobre l’impost energètic i el de la banca</strong>
Pel que fa a altres aspectes vinculats amb l’actualitat econòmica, destaca que els professionals es mostren dividits sobre la possibilitat de convertir en permanents els impostos temporals al sector energètic i el bancari, amb un 51,5% dels enquestats en contra i un 40% a favor.
El document també apunta que un 56,5% dels economistes opinen que imposar aranzels als vehicles elèctrics procedents de la Xina “no és favorable” des del punt de vista de l’economia catalana.
També es pregunta per la intel·ligència artificial i un 67,9 dels professionals consideren que el seu desenvolupament afectarà “positivament” a l’economia catalana.
Pel que fa al rànquing de principals problemes de l’economia catalana, en les primeres posicions es manté el dèficit fiscal amb l’Estat i la situació de les infraestructures. Després de l’accés a l’habitatge en aquesta edició de l’enquesta també pren força la “baixa” productivitat i la manca de reformes estructurals. En aquesta línia, indiquen que caldria “reformar” les administracions públiques per “agilitzar” l’activitat econòmica.
<strong>De Travy reclama “consensos” per aprovar pressupostos a l’Estat i a la Generalitat</strong>
En la roda de premsa d’aquest dimecres al Col·legi d’Economistes, de Travy també ha reclamat al conjunt de forces polítiques que aprovin els pressupostos pel 2025, tant a l’Estat com a la Generalitat. “És important que s’arribi a consensos perquè si no tens un dèficit de gestió”, ha dit. “Al sector privat cap empresa es planteja no tenir pressupostos i operar amb els de l’any anterior”, ha afegit. El degà ha reclamat “facilitar” els acords i “no posar traves”, alhora que ha lamentat els “interessos ideològics” dels partits.