ACN Barcelona – L’escriptor, traductor i director teatral Sergi Belbel (Terrassa, 1963) ha publicat la seva segona novel·la que porta per títol ‘Acte de fe’ (Proa) i que presenta una història d’intriga durant la persecució inquisitorial espanyola. El llibre de Belbel és també una exploració dels dilemes morals, la fe, l’amor, el desig i les traïcions, que es reflecteixen a través dels conflictes dels seus personatges. Per l’autor, aquesta nova proposta – que va néixer inicialment com una sèrie – és una petita “victòria” que li serveix per “reconciliar-se” amb l’escriptura. “He tingut la gran sort de ser més reconegut com a director teatral que no pas com a autor, però jo em sento més un autor que dirigeix que no un director que escriu”, assegura.
Durant el saqueig del call de Sevilla, dues famílies jueves que celebren un casament són atacades per un grup de cristians exaltats. Vuitanta anys després, un estudiant de teologia, en Manuel Núñez, s’implica en la causa inquisitorial contra els falsos conversos. Juntament amb el seu amic Esteban i la seva germana Francisca, novícia dominica, assisteixen al primer Acte de fe del Sant Ofici, celebrat amb gran pompa a la ciutat de Sevilla. Sis heretges hi són condemnats a la foguera. La vida d’en Manuel, però, farà un tomb inesperat coincidint amb un viatge a l’Aragó per assistir al casament del seu amic Calixt amb la misteriosa Constança. Allí, on la Inquisició és vista com una imposició de la Corona de Castella, les conviccions del jove teòleg començaran a trontollar.
“En la gènesi del llibre hi ha més aviat la necessitat d’explicar una història, que no pas parlar d’un tema en concret”, afirma Belbel, a qui la proposta li va arribar ja fa un temps. “Era per una sèrie de televisió”, explica, “però tot i ser una cosa molt grossa es va quedar allà, en una carpeta, com passa amb tantes altres sèries”. La petició d’escriure una història ambientada en l’època de la Inquisició va agafar l’autor per sorpresa, ja que admet que no estava molt informat de tot plegat. Durant l’època de la pandèmia, però, s’hi va posar i va crear un material que ha acabat veient la llum en forma de novel·la.
A part del tema de la identitat, que l’autor subratlla que és “fonamental”, el llibre també tracta altres temes com la sexualitat o la repressió. “Moltes vegades llegim històries espirituals, religioses, i descuidem altres aspectes potser una mica més tèrbols, com el desig”, diu. ‘Acte de fe’ també posa el focus en altres punts de vista, per exemple, el dels personatges femenins, “sotmesos a una repressió que els ve de la mateixa convicció religiosa”, o el d’un personatge homosexual, que ha “d’amagar” les seves veritables pulsions. “Amb això vull dir que no es tracta tant d’una novel·la temàtica, com també de personatges, amb una intriga que la travessa”, conclou.
Respecte a l’època escollida, la història de Belbel s’emmarca en el període inquisitorial espanyol i, si bé inclou fets històrics reals que van passar, el que no posa són dates, una elecció que l’autor justifica en favor de la “llibertat” creativa. “Vaig pensar que havia de ser fidel a mi mateix perquè les circumstàncies que envolen els episodis són inventades”, assegura. Tot i això, els fets estan ben col·locats, el que portaria la proposta a poder ser considerada una mena de novel·la històrica. Belbel admet que també hi ha documentació al darrere, i que va visitar alguns dels llocs on passa la trama.
<strong>Un canvi estilístic respecte a la primera</strong>
L’escriptor va publicar la seva primera novel·la el 2021, ‘Morir-ne disset’ (Proa), que va ser guardonada amb el Premi Sant Jordi. “Va ser una cosa que no tenia prevista”, reconeix. Per ell les dues novel·les són molt diferents en l’àmbit estilístic, però sí que tenen en comú un nexe que és la identitat. En aquest segon procés d’escriptura, Belbel subratlla que s’ha sentit molt còmode i que allò que va néixer com un encàrrec es va acabar convertint en un projecte que li venia molt de gust. “He gaudit, la veritat, perquè el teatre és cansat”, admet, “a mi fora de Catalunya només em coneixen com a autor, en canvi, aquí agrado més com a director”.
Una de les diferències principals, a més, és la reacció dels lectors que, a diferència del teatre no es pot copsar de seguida. “La rebuda de la primera novel·la va ser inesperada però també un estímul molt gros. Tant de bo que aquesta també tiri endavant”, afegeix. Finalment, pel que fa a nous projectes, Belbel no tanca la porta a una continuació d”Acte de fe’. “Ho tinc al cap, una mena de redempció del personatge principal, però també pot quedar tancat perquè m’agrada que tingui el final que té”, apunta.