Edició 2315

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de novembre del 2024
Edició 2315

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de novembre del 2024

Sanz Roldán diu que Es Satty “mai va ser col·laborador del CNI'” i relacionar el cos amb el del 17-A és “una infàmia”

|

- Publicitat -

ACN Madrid – L’exdirector del Centre Nacional d’Intel·ligència entre 2009 i 2019, Félix Sanz Roldán, ha afirmat aquest dimarts que el cervell del 17-A, Abdelbaki Es Satty, “mai va ser col·laborador ni informador del CNI”, i ha afegit que insinuar qualsevol implicació dels serveis d’intel·ligència espanyols en els atemptats de La Rambla i Cambrils és “una infàmia”. Durant la seva compareixença a la comissió d’investigació dels atemptats del 17-A al Congrés dels Diputats, Sanz Roldán ha justificat les visites de membres del CNI a Es Satty a la presó de Castelló per les tasques de control del jihadisme, i ha afegit que en la lluita contra el terrorisme “mai es guanya una guerra sense perdre alguna batalla”.

Sanz Roldán ha obert aquest dimarts les compareixences en una comissió que encara no disposa de la documentació que l’executiu espanyol es va comprometre a desclassificar.

Publicitat

L’exdirector del CNI ha admès que membres dels serveis d’intel·ligència espanyols van visitar Es Satty “dues vegades, o potser tres” durant la seva estada a la presó de Castelló, però ha assegurat que només ho van fer en el marc de les tasques de “prevenció” del jihadisme que el cos feia a les presons o a les mesquites.

No ha volgut aclarir si el CNI va continuar en contacte amb Es Satty un cop aquest ja havia sortit de la presó.

En tot cas, ha recordat que mentre es trobava a la presó, l’imam de Ripoll no només va rebre visites d’agents del CNI, sinó també “d’altres cossos” de seguretat de l’Estat. Segons Sanz Roldán, “com a mínim va rebre la visita de membres de la Guàrdia Civil”, tot i que hi podria haver hagut altres visites.

<strong>”No es pot guanyar la guerra sense perdre alguna batalla”</strong>

Sanz Roldán ha justificat indirectament els errors de seguretat que van acabar derivant en els atemptats del 17-A. Segons l’exdirector del CNI, en la “lluita de voluntats” entre els terroristes i els cossos de seguretat “en comptadíssimes ocasions, possiblement en cap, s’acaba amb tot això sense haver perdut alguna batalla”.

“La victòria real contra aquestes xacres és quan autènticament s’acaba, però no ha passat mai, ni als millors mariscals i generals, que es guanya una guerra sense haver perdut alguna batalla”, i “de la pèrdua d’una batalla és d’on hem de treure la força moral perquè no torni a passar”.

En aquest marc, ha apuntat que no sap exactament “les coses que es podrien haver fet i no es van fer o no es van intuir, o en les què la voluntat del contrari va estar amb més disposició per cometre les seves accions que la voluntat del que volia lliurar-les”, però ha afirmat que després del 17-A, i fruit de l’anàlisi del que va fallar “es va iniciar una fase nova de la lluita contra el terrorisme”.

<strong>Vincular el CNI al 17-A és “una infàmia”</strong>

L’exdirector del CNI també ha criticat durament les tesis que apunten a qualsevol responsabilitat dels serveis d’intel·ligència espanyols en els atemptats: “Només el fet d’imaginar que vam poder evitar la mort de 16 ciutadans i no ho vam fer és una infàmia, una maldat i una vilesa”, ha dit.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió