Edició 2184

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024
Edició 2184

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024

Sant Pau implanta un nou model de bomba d’infusió de fàrmacs en pacients amb dolor crònic que no responen a tractaments

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Unitat de Dolor del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l’Hospital de Sant Pau ha estat pioner a Catalunya en implantar l’últim model de bomba d’infusió de medicaments per al tractament del dolor crònic que no respon a tractaments. Es tracta del dispositiu Synchromed III -desenvolupat per Medtronic- i permet un administració dirigida i localitzada del fàrmac per tal d’interrompre les vies del dolor en el seu origen. És rodó i té la mida d’un disc d’hoquei. S’implanta entre la pell i el múscul de l’abdomen, entre les costelles i la cresta ilíaca; i el fàrmac s’administra a través d’un catèter que connecta el reservori del dispositiu amb l’espai intratecal de la medul·la espinal, on s’administrarà el fàrmac.

La directora de la Unitat del Dolor del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l’Hospital de Sant Pau i presidenta de la Societat Catalana del Dolor, la doctora Marta Ferrándiz, ha explicat que aquesta teràpia està indicada en pacients molt seleccionats amb dolor crònic, benigne o maligne, que no aconsegueixen un alleujament amb els tractaments analgèsics convencionals. El primer pacient a qui se li ha implantat tenia dolor crònic oncològic.

Publicitat

La intervenció per implantar la bomba és mínimament invasiva, es fa amb anestèsia general o local i sedació i dura entre una hora i mitja i dues hores. La bateria de la bomba d’infusió té una vida mitjana de set anys i la recàrrega del fàrmac s’ha de fer cada dos o tres mesos, depenent de les característiques i necessitats del pacient. Aquesta recàrrega es fa a través del port de càrrega ubicat al centre del dispositiu.

Els fàrmacs orals s’absorbeixen cap a tot l’organisme. En canvi, aquest dispositiu interromp les vies del dolor en el seu origen, directament a la medul·la espinal fent arribar el fàrmac al líquid cefaloraquidi. A més, en administrar una mínima concentració de fàrmac al lloc de destí, es minimitza la seva concentració en la resta del cos.

Tot plegat permet al pacient experimentar un alleujament eficaç del dolor utilitzant una dosi inferior de medicament, Això pot ajudar a minimitzar els efectes secundaris que sovint acompanyen la medicació analgèsica per via oral. El dispositiu pot ser també una opció en pacients resistents a altres dosis d’opioides orals.

Aquest tipus d’administració permet reduir els efectes secundaris i redueix les dosis de medicaments. “Per exemple, si estàs prenent 300 mil·ligrams de morfina oral, per via intratecal aquesta quantitat és d’un mil·ligram”, ha explicat Ferrándiz.

D’altra banda, també hi ha avantatges per als professionals, ja que la programació de la bomba és més senzilla i permet un major seguiment de l’adherència i de l’evolució del tractament. En línies generals hi ha una major facilitat d’ús per part dels professionals d’infermeria i un estalvi de temps pel que fa al seguiment dels pacients.

Es calcula que vuit milions d’espanyols pateixen dolor crònic. Es calcula també que al voltant del 53% dels pacients oncològic tenen dolor, xifra que se situa entre el 62% i el 86% en les fases avançades de la malaltia.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió